Hidroelectrica a decis să scoată la vânzare un număr de 33 de microhidrocentrale din mai multe judeţe din ţară. Pe listă a fost inclusă şi singura unitate aflată în proprietatea Hidroelectrica din județul Timiș, cea de la Surduc. Compania a mai încercat, cu succes limitat, să vândă asemenea unităţi energetice, în urmă cu câteva luni. Preţul total al celor 33 de hidrocentrale este de 84,7 milioane de lei, în jur de 19 milioane de euro. Hidroelectrica se află în insolvenţă şi are nevoie de bani pentru a reabilita alte unităţi similare şi pentru a efectua o serie de investiţii.
Acest tip de unităţi energetice nu sunt neapărat un mare succes economic, dar activitatea poate deveni rentabilă ca urmare a schemei de ajutor aferentă calităţii de energie eco produsă.
Microhidrocentralele sunt capacităţi de producţie din surse regenerabile care au la o putere instalată de până la 10 MW şi sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi.
Putere instalată redusă la Surduc
Microhidrocentrala de la Surduc are o putere instalată de 1,7 MW. Amplasată pe râul Gladna, afluent al râului Bega, acumularea Surduc a fost realizată de către „Apele Române” pentru acoperirea consumului de apă potabilă şi industrială a municipiului Timişoara si a localităţilor de pe traseu, dar şi irigarea unor terenuri agricole din județul Timiş.
În anul 1984 s-a decis ca volumul regularizat de apă pe care acumularea Surduc îl asigura pe râul Bega să fie valorificat energetic într-o centrală, amplasată în aval, lângă localitatea Surduc. Centrala, care a fost pusă în funcțiune în 1986, este echipată cu 2 hidroagregate Francis cu ax orizontal de 0,85 MW fiecare, la un debit instalat de 3 metri cubi şi cădere de 39 de metri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!