Creșterile salariale vor ajunge la medici, dar nu și la chimiști, biologi, fizicieni, sau tehnicieni de radiologie și alte categorii de personal, oameni care lucrează împreună cu doctorii într-un spital. Conform ministrului Sănătății, Sorina Pintea, începând cu 1 martie, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de ianuarie 2018 cu 70% și 172%, în timp ce restul personalului urmează să primească o creștere de 25 la sută a salariului brut.
La București, într-o întâlnire a liderilor sindicatului SANITAS, s-a hotărât că vor avea loc patru acțiuni de pichetare, în 20, 22, 27 și 29 martie, la Ministerul de Finanțe, la Ministerul Sănătății, la Ministerul Muncii, iar unii lideri din țară au cerut ca pichetări să aibă loc și la sediul PSD, dar nu s-a stabilit nimic concret în acest sens.
„Ne nemulțumește faptul că legea salarizării nu operează pentru toți angajații din Sănătate, sunt categorii de personal care-și desfășoară activitatea, care sunt «în spatele paravanului» și care nu sunt la fațadă, dar a căror activitate este deosebit de importantă. Vorbim de chimiști, biologi, fizicieni sau tehnicieni de radiologie. Aceste categorii de personal muncesc pentru investigarea pacienților și aceștia nu beneficiază de nicio creștere de salarii. Este vorba și despre tot personalul tehnic, economic, administrativ, fără de care actul medical nu ar fi posibil, fie că aduc materiale, comandă diferite aparate, piese, consumabile, au activitate economică, administrare, în general. Toate aceste categorii de personal tehnic și administrativ nu sunt cuprinse în această creștere de salarii din luna martie, ceea ce a creat o falie puternică de nemulțumiri din partea acestor categorii”, a spus Livius Cărstea, liderul SANITAS Timiș.
Reprezentanții SANITAS Timiș vor participa, ca de fiecare dată, la acțiunile de pichetare organizate la București.
„Nu poți să-ți permiți ca 80 la sută din personalul care lucrează într-un spital să rămână fără aceste creșteri salariale. Pe mâna medicului, a specialistului de primă mână, bolnavul stă 5-10 minute sau în timp operator, iar în timpul celălalt viața bolnavului este în mâna personalului ajutător medicului. Această măsură a creșterii salariale nu se aplică cam la 2.000 de angajați din Timiș, aproximativ”, a mai spus Livius Cârstea.
Cât despre participarea la aceste acțiuni de protest, Liviu Cîrstea este tranșant: „Nu mă aștept ca la aceste acțiuni, cei care au un sac aruncat în căruță, ori mai mare, ori mai mic, să participe sau să aibă empatie față de categoriile rămase, dar este posibil ca și din aceste categorii unii să manifeste empatie cu cei cu salariile mici din Sănătate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!