Talentul, expertiza și experiența diasporei științifice românești pot juca un rol major în promovarea globală a României, iar prin contribuția la internaționalizarea învățământului superior și a cercetării științifice poate determina transformarea acestora în domenii performante, determinante ale competitivității economice a țării.
„Valorificarea acestei resurse remarcabile, talente promițătoare în toate disciplinele științifice, poate deveni realitate, fiind deja create mecanisme de colaborare între cercetători români indiferent de țara în care trăiesc. Chiar dacă, pe termen scurt, nu se poate aștepta ca o parte însemnată a acestui talent să se repatrieze, este de așteptat ca, în contextul existent și cu dezvoltări ulterioare, România să poată conta pe un însemnat sprijin și pe dedicație din partea diasporei științifice”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.
În cadrul conferinței vor fi organizate o serie de workshopuri exploratorii, în zone de deschidere în care există potențial și expertiză românească, cât și pe subiecte legate de inovare și competitivitate ale României. Se au în vedere domeniile identificate ca priorități de specializare inteligentă pentru România (bioeconomia, ICT, spațiu și securitate, eco-tehnologii, nano-materiale, energie-mediu), cât și domenii de interes socio-economic ale României, cercetare fundamentală, societate, moștenire culturală, securitatea cetățenilor și infrastructurilor critice. Nu în ultimul rând, se vor discuta posibile tehnologii noi/avansate de interes și impactul lor asupra competitivității românești.
Acțiunea face parte dintr-o serie de evenimente începută în anul 2008 și continuată în anii 2010 și 2012, fiind găzduite de Ministerul Educației și organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării , care au reunit peste 600 participanți din diaspora și mai mult de 1.500 din România.
Programul și detaliile organizatorice vor fi făcute publice în perioada următoare. Mai multe informații, precum și o secțiune de pre-înregistrate sunt disponibile pe pagina www.diaspora-stiintifica.ro
Conferința „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România” se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!