La sfârșitul săptămânii trecute, câteva străzi din centrul Timișoarei au fost închise parțial sau complet, pentru ceea ce primarul Dominic Fritz a numit „Festivalul pietonilor și bicicliștilor”. Pe străzile Gheorghe Lazăr, Sf. Ioan, 20 Decembrie 1989 și bd. I.C. Brătianu s-a desfășurat proiectul „Străzi pentru comunitate”, timișorenii fiind invitați la fel de fel de acțiuni, de la curse de biciclete și de alergare, la proiecții de film sau spectacol de teatru. Casa de Cultură Timișoara, organizatorul, a dus în stradă mai multe „food truck-uri” (camioane cu mâncare – n.r.), dar și reprezentanți ai unor săli de sport care să-i convingă pe timișoreni să facă mișcare în aer liber.
„În fiecare vară, Parisul are «Paris plages», o operațiune estivală a primăriei, din anul 2002, care închide circulația pe 3,5 km, pe cheiurile Senei, în plin centrul orașului, și îi transformă în loc pentru activități ludice și sportive. Cel mai mare producător mondial de ciment sponsorizează cu nisip. Se aduc palmieri și iarbă, care rămân acolo de la jumătatea lui iulie, până la începutul lui septembrie. Nu vrem să dăm copy-paste la ce se întâmplă în Europa, dar ne inspirăm și adaptăm”, anunța, înainte de eveniment, Casa de Cultură Timișoara.
Cam de doi ani, evenimentul din Paris s-a desfășurat puțin altfel. Timișorenii au fost însă chemați să iasă pe asfalt „într-un oraș mai verde”, „la pas sau pe două roți, pe tronsoane circulate, în mod obișnuit, de mașini”.
„Străzi pentru comunitate” nu a fost văzut cu ochi buni de la început. De altfel, proiectul era trecut pe Agenda culturală pe anul 2021 cu 250.000 de lei, adică peste 50.000 de euro. În weekend, tot mai mulți timișoreni au criticat evenimentul Casei de Cultură Timișoara, principalele nemulțumiri fiind că organizatorii n-au reușit să-i convingă pe oameni să iasă pe asfalt.
Mai moale cu promovarea
Reprezentanții Primăriei Timișoara sunt însă de altă părere și spun că așa-zisul festival al pietonilor și bicicliștilor, desfășurat sâmbătă și duminică, a fost un succes. Ar fi reunit 3.500 de participanți, iar costurile au scăzut față de cele anunțate inițial cu 10.000 de euro. Mai exact, s-au stricat 195.000 de lei pentru „Străzi pentru comunitate”, echivalentul a aproximativ 40.000 de euro.
Nu se știe exact pe ce s-au dus banii, dar un lucru este clar. Promovarea evenimentului a cam lipsit, mai ales pe rețelele de socializare. Casa de Cultură a Municipiului Timișoara are două pagini pe Facebook, iar pe una dintre ele s-au făcut vreo trei sau patru postări înainte de eveniment. În zilele cu pricina a fost o singură postare, care a anunțat că „Străzi pentru comunitate” e „gata de start”.
Cumpărături pe ultima sută de metri
Chiar înainte de începerea acțiunilor, Casa de Cultură a făcut cumpărături serioase pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Un contract a fost atribuit chiar sâmbătă, 24 iulie, în prima zi a „festivalului pietonilor și bicicliștilor”, pentru „servicii de fotografie profesională”. Practic, a fost nevoie de un fotograf care să lucreze estimativ șase ore, pentru 1.000 de lei fără TVA.
Pentru filmulețul post-eveniment, producție „after-video” – filmare, editare video, color grading, coloană sonoră, Casa de Cultură Timișoara a plătit 4.348 de lei fără TVA, în 23 iulie. S-au mai cumpărat și servicii de redare imagini pe ecrane led, cu 12.990 de lei fără TVA – în 21 iulie, precum și încă o serie de servicii foto, pentru o zi, cu mențiunea „editarea și predarea fotografiilor pentru social media în aceeași zi”. Totalul estimativ în acest caz a fost de 1.000 de poze, contractul fiind semnat cu o altă firmă față de cea care a fost pusă la treabă în dimineața evenimentului, pentru ziua de 25 iulie, la valoarea de 1.000 de lei fără TVA.
Pozele ar fi fost predate în aceeași zi pentru social media, dar ele n-au ajuns nici până marți, la ora transmiterii acestei știri, pe rețelele de socializare. Casa de Cultură Timișoara a publicat însă, marți, aproape de ora 14, imaginile din prima zi.
Casa de Cultură a mai cumpărat pentru „Străzi pentru comunitate” și 22 de steaguri de tip pană – 12.432 lei fără TVA, un mesh – 1.892 lei fără TVA, panglici, prelungitoare, benzi și a închiriat generatoare.
Per total, așa cum ne spuneau reprezentanții primăriei, pentru 3.500 de persoane care au trecut pe la „Străzi pentru comunitate” s-au cheltuit 195.000 de lei. Adică 55 de lei/persoană. Timișoara are una dintre cele mai mari zone pietonale din România, reabilitată și extinsă în urmă cu câțiva ani. Și un număr de peste 300.000 de locuitori.
editor Dan Oancia
foto: Casa de Cultură Timișoara
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEu m-am distrat la acest eveniment. M-a distrat să văd cum un bucureștean a ajuns la gardul pus pe stradă, s-a dat jos, a înjurat, l-a dat la o parte, și a trecut mai departe, cu mașina, pe zona așa zis pietonală. Și nimeni nu l-a întrebat de vorbă. Că doar nu ne așteptam să existe și poliție care să se asigure că se respectă interdicțiile, nu?
-
sa ma pis pe evenimentele tale false
-
Evenimente penibile si fara nici un rost! Doar sa toace banii publici!
Evident ca “bucuresteanul” s-a enervat, ca a ajuns intr-un blocaj si in lipsa unor indicatoare de ocolire clare nu a avut de ales!
tampiti la cap.
I-au numarat? Cum? Nu le trimite si factura, per persoana, macar ca spirit de gluma?! 🙂 Sau au fost numarati ca steagurile lui Tipatescu, in O scrisoare pierduta, de mai multe ori acelasi individ?!
Un eveniment absolut penibil si fara rost. Am trecut in ambele zile pe trasee, foarte putini oameni, mai multi comercianti care voiau sa-ti vanda cate ceva.
Un eveniment fara cap. A fost foarte cald sambata. Doar daca erai kamikaze te duceai sa te intreci pe asfalt. Poate trebuia aleasa toamna cand sunt temperaturi mai decente. Poate din dorinta de a avea initiative se arunca cu idei care mai de care mai traznite.
A fost un eveniment foarte reusit. Foarte multi locuitori au preferat asfaltul incins al strazilor in locul parcurilor si locurilor racoroase si cu aer curat. Si ne-am bucurat cu totii cand am gasit politie blocand circulatia. Ok, am fost ironic. Un eveniment de tot kacatul pe care usr-ul lui fritz a tocat 40 mii euro. Practic, putin peste 11 euro pentru fiecare participant. Dar, asta e nimic pe langa sifonarea de bani publici de la capitala culturala. Propun ca organizatorii sa fie dati afara si frizz si dea seama pentru risipa banului public.
ma intreb oare cum s-a concluzionat ca au fost 3500 participanti? poate 350! si aia interesati direct de eveniment, erau cu treaba acolo! in rest, v-ati pus si ati numarat si trecatorii si ati considerat ca i-a interesat de voi? primatul fritz alaturi de gasca de asociatii si ong-uri ar trebui sa ajunga pe mana dna pentru sifonarea de bani din bugetul local!!
Este foarte corect spus ca s-au stricat acei bani.. adica o gasca de useristi s-au gandit ei sa inchida cateva strazi si sa isi faca niste bani de buzunar din asta..voi nu sunteti intregi la cap. altii muncesc ani de zile pentru banii aia ..nu mai spun ca aia asa-zisi 3500 participanti or fi fost doar simpli trecatori in drum spre mall.. cum sa te lauzi cu asa ceva???? ne luati de prosti lasati numa ca vin ele alegerile, daca le mai prindeti inscaunati
Pe când “(Fără)Apă caldă pentru comunitate” sau “(Fără) Curent electric/internet pentru comunitate”?
-
Nu intreba de 2 ori. Dar vezi ca la rand e ridicarea gunoiului, unde daca nu faci treaba gunoierilor (sortare, impachetare, ordonare) poti sa ii platesti bine mersi la tarifele astea noi, marite, ca iti mai dau si o amenda – plus ca nu iti mai ridica gunoiul. De-acuma, sub acoperirea unor lozinci europene, cre’ca s-a dat liber la jupuit cetateanul de rand, pana raman numai bogatii si privilegiatii, ei de ei.
-
Cat am stat in DE timp de 7 ani, am luat doua amenzi de salubrizare:
– sticla goala de ulei vegetal alimentar pusa in tomberonul de reciclate era NESPALATA
– pe fundul unei pungi din plastic am uitat o coaja de paine
Plateam la salubrizare cam de 3 ori pretul pe care il platesc aici.
Eu trag concluzia ca romanii mascheaza putoarea in nemultumire!Si pentru baietii anti-chestii, nu, n-am votat USR si da, bunicul a fost nascut in Timisoara, tata si mama au fost nascuti in Timisoara si de asemenea eu am fost nascut, ce sa vezi, tot in Timisoara iar nevasta-mea e nascuta… hopa… tot in Timisoara! Precizarea am facut-o pentru banatenii falo(u)si.
-
Luai si salariul la nivel mediu de Ro? Iti rupeai si masina prin gropi, ca aici? Plateai si scoala copiilor, desi e gratis, sa vina mai incleiati la cap decat pleaca de acasa? Iti era stress sa mergi la spital, ca te duci pt o boala si vii cu trei, si mai si lasi greutatea ta in spaga? La ridicarea gunoiului iti trantea tomberoanele in drum, sa le aduni tu cu tovarasii tai in drum spre lucru, sperand ca nu s-au si crapat? Catre lucru dava luai transportul in comun faceai baie de transpiratie impreuna cu ceilalti calatori? Si enumerarea se poate continua. Pana se vine doar cu pretentii sclifosite, de la aceeasi care au doar scuze penibile cand e vorba sa ofere servicii publice si conditii decente de trai, munca, educatie etc… fix harnicia de spalat gunoaie e pe locul 1 la prioritati. Putoare?! Poate o sa ajungi in punctul in care sa intelegi ca nu e putoare sau lene, cum va place voua sa spuneti, ca fii nedemni ai acestor locuri care ati uitat cum se zice la grebla… dar mai bine sa nu ajungi asa. Se intampla dupa ani si ani de bataie de joc la adresa omului din partea “autoritatilor” sau in urma unei neplaceri, a unei probleme sau a unui soc, cand te trezesti singur, fara ajutor inafara rudelor, si tratat ca animalul. Civilizatia nu vine doar cu pretentii, ea incepe cu umanitate reala reflectata in serviciile publice si private, cu preventie eficienta, cu functionarea corecta a valorilor si a tuturor sistemelor care fac posibil ca statul sa ceara oamenilor respect si contributii, pentru ca asta a oferit si el, la randul sau. Apropo, mai ai acte de Ro? Cum iti place cand ai ceva de rezolvat pe aici si mergi la ghiseu (zic daca o faci ca un cetatean oarecare). Stiu oameni “fantoma”, care au renuntat sa isi mai innoiasca actele, aflati in pragul caderii nervoase, dupa ce veneau in tara special pt asta si ii plimbau pe la ghisee sa le spuna ca nu se poate, ca au dosar cu sina de la firma gresita, ca sa vina peste alte 2 saptamani etc… Asa ca mai lasa-ne cu exemple din alte tari, unde tu doar beneficiezi de un sistem mai functional, construit cu framantari, tensiuni si chestii la care nu ai fost prezent. Alte tari poate isi respecta cetatenii.
-
-
astea sunt evenimente de sifonat lovele …..lgbt mascat
Sa ma kk pe evenimentele tale de Gay
Prost ales momentul, iar vremea n-a fost de partea oamenilor. Modelul a fost preluat din alte tari, dar nu s-a potrivit, plus ca e ceva nou. Banii au fost cam risipiti. dar ma tem ca se vor cheltui mult mai multi cu procesele deschise impotriva Primariei de cetatenii nostri cu privilegii speciale si cu scaun alocat (cred ei) pe viata: Culiţă Chiş, Adrian Bere, Rodica Aurelian si neamurile lor.
Diferenta de 10000 € puteti sa o trimiteti in contul meu bancar. Fac donatie pentru oamenii care au devenit saraci datorita pandemiei.
A fost un fail total
S-a inceput “paparea” banilor de schimbarea asteptata de voi. Acum incep ONG-urile sa va pape banii!
Vad ca parerile sunt impartite. Unii zic ca a foat foarte fain, unii zic ca a fost penibil. Nu stiu cum a fost, ca nu am fost, dar totusi voi face 2 analogii:
1. Pe vremuri copii se distrau cu bicicletele, prin parcuri cu mingea, scunsa pe la blocuri, nu le trebuia organizat nimic. Tineretul se aduna pe afara, prin parcuri, ieseau la barfe, glume, suc, cluburi etc nu le trebuia nimic organizat. Acum, de vreo 10 le trebuie ceva organizat sa isi miste fundul. O data cu era itistilor, cu faisbuci toti stau cu nasul in internet si trebuie scosi organizat de ciobani ca si oile. Trist!
2. Daca numarul de participanti e numarat ca si pietonii de pe mega “importantele” pietonale din unirii care au sufocat orasul, adica 5 pietoni pe fiecare strada e clar ca aia 3500 au fost 350. Oricum si daca au fost 3500 pe toata durata “evenimentului”, de fapt o imitatie de ruga de sat, este foarte putin. Un eveniment adevarat a fost prin anii 90 cand au venit Thunderbirds pe aeroport unde s-a calcat lumea in picioare estimandu-se la vreo 80.000 de participanti. Un eveniment e untold cu sute de mii de participanti. Si alte concerte cu zeci de mii. Asta cu 3500 pentru care mai inchizi si traficul e un esec. Cred ca si un mall strange intr-un weekend cateva mii bune!
De banii astia mai bine faceati contract cu o firma de salubrizare sa stranga deseurile “abandonate”, adica pe care oamenii vor sa le arunce si nu au unde!
-
Cel mai pertinent comentariu.
Nici nu am aflat. Acum nu mai latră nimeni că se cheltuie sute de mii de euro. Că se desfășoară nush ce flash mob la Paris nu justifică risipa de bani să fie foarte limpede!
Oricum, trebuie sa ai o minte tare bolnava, ca-dupa ce ca e o artera importanta din oras(C.Bogdanestilor) in renovare, sa te pui sa modifici si circulatia mijloacelor de transport care inca functionau binisor. inainte, pt.un pricajit de festival In acea zi, am stat ca prostu’n statii, injurind, pt.ca nu aveai de unde sa iei niste informatii…si am practicat mersul pe jos…Asa ca, acest tip de festival sa se faca mai cu cap si bun simt!!!!Daca-i greu de gindit putin, atunci sa nu se faca deloc, ca nu-i musai sa-l avem!!!!
Si Europa e plina de LGBT-isti dar asta nu inseamna ca trebuie sa luam exemplu.Bani aruncati pe fereastra.O strada doua puteau fi asfaltate cu acesti bani dar unii nu mai aveau bani de legale atunci!
Slaba organizare.
Daca ar lucra intr-o companie serioasa, organizatorii evenimentului, nu ar mai prinde in veci ocazie sa organizeze si alte evenimente, dar cum lucreaza la stat si-au rotunjit veniturile si o sa mai prinda si alte ocazii sa capuseasca bugetul local…