Povestea modernizării străzilor cu piatră cubică din cartierele Timișoarei a început în anul 2015, când consilierii locali au adoptat studiul de fezabilitate. Practic, pe 14 străzi urma să fie scoasă piatra și să fie pusă „îmbrăcăminte bituminoasă”, cu 14,5 milioane de lei cu TVA. Multe din aceste străzi sunt pline de denivelări și de gropi, iar pentru intervenții serioase e nevoie de aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
„Starea tehnică a acestor străzi prezintă numeroase defecțiuni ce fac dificilă desfășurarea circulației rutiere și pietonale (…) Scopul proiectului este de a îmbunătăți condițiile de circulație în municipiu prin amenajarea străzilor, a trotuarelor, amenajare piste de biciclete și zone verzi, acolo unde situația din teren permite”, scrie în documentația adoptată încă de acum cinci ani.
Procese câștigate de doi ani
Primăria a avut două procese pe marginea acestui proiect, cu Agenția de Mediu, pentru că a început să scoată piatra cubică de pe str. Ioan Mureșan fără aviz de mediu, și cu Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei” și doi timișoreni. A câștigat ambele procese prin 2018, an în care a fost modificat devizul lucrării, care s-a scumpit cu 1 milion: a ajuns la 15,4 milioane de lei cu TVA. Tot atunci a fost aprobată și execuția lucrărilor pe trei străzi, singurele pentru care Direcția pentru Cultură a vrut să dea avizul: Dr. Ioan Mureșan, Arcidava și Toplița. Lucrările doar pentru acestea erau estimate la 4,2 milioane de lei, în anul 2018.
Un an mai târziu, adică în 2019, consilierii locali au actualizat devizul din studiul aprobat inițial în 2015. Dar nu se cunoaște noua estimare, pentru că proiectul este incomplet pe site-ul primăriei, unde nu a fost publicat devizul actualizat nici la opt luni de la vot.
Liber la lucrări pe 3 străzi, dar încă „în curs de demarare”
A trecut un an și jumătate de când PMT are liber să asfalteze cele trei străzi, dar nu s-a mai făcut nimic.
Potrivit reprezentanților primăriei, „pentru aceste străzi este în curs de demarare procedura de obținere a acordului de mediu și avizul de specialitate al DJC Timiș”.
„După obținerea avizelor se va depune documentația pentru obținerea autorizației de construire și se va demara procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări”, ne-au explicat oficialii PMT, care nu au putut răspunde concret la întrebările primite printr-o adresă depusă în baza Legii 411.
Trebuie să menționăm și faptul că pe str. Dr. Ioan Mureșan s-a pus totuși un strat de asfalt, pentru ca șoferii să nu mai fie nevoiți să circule prin nămol și gropi, după ce PMT a scos piatra cubică.
„Mi-e rușine de oamenii care locuiesc acolo. Am fost doi ani la Mediu, un an la Monumente, un an în instanță cu Mediul, puteam să intrăm în Cartea Recordurilor (…) Am îndreptat drumul și am pus un covor de asfalt, pentru ca oamenii să circule civilizat până când se trezesc instituțiile statului”, spunea șeful Direcției de Drumuri din PMT în decembrie 2019.
Restul străzilor nu sunt o prioritate
Am vrut să aflăm ce se întâmplă cu celelalte 11 străzi pentru care DJC nu a dat aviz. Întrebați care este stadiul demersurilor pentru acestea, cei din primărie au răspuns că „în evidențele Serviciului Juridic al PMT nu figurează litigii pe rolul instanțelor de judecată în curs de soluționare cu privire la acest obiectiv de investiții”. Atât. Fără rușine.
La cinci ani de când au început proiectul de modernizare, aceste străzi, unele la doi pași de primărie în zona Bălcescu, sunt pline de denivelări și gropi. Cel mai probabil nu se mai află pe lista de priorități a municipalității.
Vă reamintim, în studiul de fezabilitate au fost cuprinse străzile Argeș (delimitată de Mitropolit Varlaam și Cluj), Dr. Ioan Mureșan (tronsonul cuprins între Salcâmilor și Drubeta), Ludwig van Beethoven (între C.D. Loga și Mihai Eminescu), Mitropolit Varlaam (între Aurel Cândea şi 1 Decembrie), Putna (delimitată de Ion Vidu şi Mitropolit Varlaam), Remus (delimitată de Braşov şi Romulus), Sfânta Rozalia (între Remus şi Mihai Viteazu), Sorin Titel (delimitată de Victor Babeş şi Protopop Gh. Dragomir), Topliţa (delimitată de Calea Circumvalaţiunii şi str. Făgăraş), Virgil Madgearu (între Mihai Viteazu şi Filaret Barbu), Bela Bartok (între Victor Babeş şi Argeş), Filaret Barbu (delimitată de str. Sfânta Rozalia şi Braşov), Arcidava (în jurul Parcului Arcidava, până la străzile Mureş şi Ulpia Traiana) şi Romulus (între Gh. Doja şi Sfânta Rozalia).
Articole pe aceeași temă:
Primele trei străzi din piatră cubică ce vor fi asfaltate de primărie costă 1 milion de euro
Strazile cu piatra cubica pot intra in santier, dar se asteapta dupa o decizie a primarului
Trimite articolul
XAici sunt mai multe probleme si dezinformari din partea primariei.
1. Am facut si eu o casa, chiar in zona de monumente. Prima data am scos certificat de urbanism, sa vad ce pot face. Pentru ca erau ceva neclaritati la ceea ce vroiam sa fac, am mers in audienta la cultura si urbanism de 2 ori sa clarificam. Nu m-am apucat sa fac studii, proiecte dupa sa primesc aviz negativ si sa ma plang ca am cheltuit banii si ca ma blocheaza unu si altul!!!! Asta inseamna planificare si grija fata de bani!
2. Cu mediul cautati in arhiva, sa vedeti articolele din vremea respectiva. Primaria a luat amenda de la mediu, ca nu avea aviz, amenda pe care a contestat-o si a castigat-o. Nu scrie pentru ce. Poate pe forma, poate nu era semnata sau alte vicii. Asta nu inseamna ca nu trebuie aviz. Asta e ca si cand mergi cu viteza, te prinde radarul, contesti si castigi. Nu inseamna ca dupa poti sa mergi cu ce viteza vrei tu ca nu ti se mai aplica nici o lege!
Si oricum au fost cele de mai sus asta tot nu justifica de ce la 2 ani dupa instanta tot nu e facut proiectul, nu e autorizatia obtinuta si nu e inceputa sau chiar finalizata executia!
In timpul asta bolojan la oradea a mai facut cateva drumuri, a inceput pasaj in centru si a obtinut toate actele pentru drumul de legatura cu autostrada IN AFARA ORASULUI!
Dar ce sa zic…… votati-l tot pe robu!
S-au terminat banii… si acum primarului ii trebuie bani pentru ca a inceput compania electorala pentru alegerile locale!
Orice altceva este nu este o prioritate.
Recunostinta eterna,din partea Doamnelor pe Tocuri ,pentru primarul Timisoarei,cel mai, ce mai din toate anotimpurile!
Desi alteori îmi place că e consecvent, Țăranul asta de Bocsig, (susținut de securiștii oldstyle la fel de cocalari precum el, că cine se aseamănă se.aduna), a distrus orașul în aspe te care NU se mai pot repara. Că odată ce a distrus pavajul acela retro, nu se mai poate recupera de la groapa de gunoi.
Asta e un Sacrilegiu!!
Doar ptr astaerita la PUȘCĂRIE !
Am trecut pe Bethoven acum o ora, parca eram pe valuri, pavajul e denivelat rau de tot. Halal gospodar e Primaria TM
Pentru nesimtitul din fruntea primăriei prioritar este sa pompeze bani in falimentarul COLTERM, iar acum in prag de alegeri, brusc și-a adus aminte că odată demult tare a început construcția unui spital. Nu înțeleg, chiar atâta nerușinare poate exista într-un nenorocit care își bate joc de un oraș întreg?