Afacerea locurilor în camine este una ilegală, dar profitabilă pentru mulţi dintre studenţi. Cei care au prins un loc într-o cameră, dar nu mai vor să locuiască acolo, se aleg cu nişte bani în plus, în vreme ce studenţii care nu au prins un loc de cazare au unde locui timp de un an şi scapă de grija chiriei.
Fenomenul durează de ani de zile, în contextul în care multe dintre facultăţi nu fac faţă cererii mari pentru cazările din camine. În Timişoara preţurile pentru un loc în cămin încep de la 150 de euro şi pot depasi 400 de euro, în funcţie de condiţii. În această perioadă, cei care mai au locuri de vânzare ţin la preţ şi nu lasă mai mult de 20-30 de euro, pentru că ştiu că cei fără cazare nu au încotro.
„Ca să cumperi locul trebuie să dai 250 de euro. Sunt patru persoane în cameră. Pe lună plăteşti 60 de lei. Cu 150 de euro este în Căminul 1 de Medicină, dar în Căminul 3 nu găseşti, pentru că îs condiţii, camerele îs renovate. Dacă vrei în din aia cu două persoane, alea fară 400 de euro nu le iei. Asta e şpaga la început, mai ales că eşti la Vest, voi nu aveţi cămine. În chirie dai banii aştia în două luni. Am şi de băiat, ala e mai ieftin, 150 de euro şi să plătescă cheltuielile. pentru că nu e un cămin atâta de frumos”, spune un tânăr care vrea să vândă două locuri de cămin.
Studenţii care vor să cumpere un loc în cămin primesc şi informaţii despre cum să-şi justifice prezenţa în cameră, asta în cazul în care se fac controale.
„Controale nu se fac, tu nu ai treabă. În fiecare lună vii cu 60 de lei, eu mă duc, îţi plătesc căminul. Dacă vine vreun control îi spui că eşti în vizită la fete. Tu stai liniştită că nu eşti prima care face chestia asta”, spune acelaşi băiat care vrea să vândă două locuri în cămin.
În vreme ce studenţii practică aceste mici afaceri ilegale în văzul tuturor organizaţiile studenţeşti spun că, în acest an, vor organiza mai multe controale ca şi până acum.
„Noi o să facem control după ce se termină cazările, probabil în luna octombrie. În momentul în care nu s-au făcut controale, e clar că studenţii au continuat să îşi vândă locul. În momentul în care se fac controale şi studenţii sunt prinşi probabil că nu vor mai fi atât de multe anunţuri. Controlul îl facem fie noaptea, fie dimineaţa la ora 5. Dacă el spune că a rămas la colegă, noi venim să verficăm. Anul acesta am zis că vreau să insist să facem controale”, ne-a spus preşedinta OSUT, Anca Babeţ.
În vreme ce organizaţiile studenţeşti ameninţă cu mai multe controale în acest an, conducerea universităţilor spune că toleranţa la acest fenomen este zero, atât în cazul celui care vinde locul, cât şi în cazul celui care cumpără.
„Amândoi sunt exmatriculaţi din facultate. Eu nu stau la colţ de stradă să-i urmăresc. Controalele le fac chiar studenţii. Regulamentele sunt publice, studenţii le ştiu. Sunt afişe, dar evident nu se întâmplă aşa ceva, nimeni de la universitate nu vinde sau cumpără pentru un student anume”, ne-a spus rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Talpoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!