Problema mare este cât din acest teren este lucrat. APIA deţine evidenţa terenurilor pentru care s-au acordat subvenţii. Potrivit datelor APIA, doar 353.000 ha de teren arabil au rămas nelucrate în acest an. Timişul, fiind unul cu cea mai mare suprafaţă arabilă din România, are şi teren nelucrat destul. Este vorba de 65.000 de hectare. Vestea bună este că, faţă de anul precedent, suprafaţa a scăzut la aproape jumătate, de la 120.000 de hectare.
Recensământul mai evidenţiază, la nivel naţional, suprafaţă neutilizată. Aceasta este de 888 mii hectare, dar numai 566 mii ha se regăsesc în exploataţii agricole recunoscute, diferenţa aflându-se la gospodăriile care nu au întrunit condiţiile pentru a fi considerate exploataţii agricole. Această suprafaţă este însă în afara terenului agricol utilizat, de 13,298 mil. ha, ceea ce înseamnă că nu poate fi considerată „pârloagă“.
Recensământul general agricol va fi baza de date corecte. APIA deţine cifre, dar numai pentru terenurile pe care le are în plată.
În judeţul Timiş, din 565.000 ha, în jur de 65.000 ha sunt în paragină, lăsate astfel de cei care le-au cumpărat şi nu le-au lucrat ori care au avut alte scopuri imobiliare. Situaţia este mult mai bună decât anul anterior, când au rămas necultivate 120.000 ha.
Citiți principiile noastre de moderare aici!