Timişoara Refugee Art Festival (TRAF) are ca scop principal să pună în discuţie migraţia forţată la nivel naţional şi internațional și de a aduce împreună comunitatea gazdă cu cea de refugiați. Programul festivalului conține teatru, proiecții film, expoziții, ateliere și dezbateri, toate în jurul temei „Subiectificare”.
„Prima ediție a festivalului a avut loc în 2017 și a fost un efect mai degrabă neașteptat al câtorva luni de muncă a unui grup de tineri refugiați și non-refugiați în cadrul proiectului internaţional NICER, implementat în Timişoara de Asociația AIDRom în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și Asociația Solidart, co-finanțat de Comisia Europeană prin Fondul Azil, Migrație și Integrare”, declară reprezentații Asociației Solidart.
Ediţia din 2018 a Timișoara Refugee Art Festival „va gravita în jurul temei «Subiectificare», un posibil răspuns la obiectificare, propus ca efect al înțelegerii, empatiei și încrederii. Oamenii nu sunt obiecte. Oamenii nu sunt cifre. Oamenii nu sunt unelte. Oamenii nu sunt marfă. Marfa are etichete. Oamenii nu. Oamenii sunt persoane, sunt indivizi, sunt fiinţe cu emoţii, nevoi şi voinţă. Fiecare are dreptul de a fi subiectul propriei sale vieţi” ne mai spune echipa Solidart.
Asociația Solidart este formată dintr-un grup de actori, scriitori, designeri, asistenţi sociali şi lucrători de tineret, cu experienţă diversă atât artistică cât şi socială şi de management. Din echipa Solidart fac parte: Victor Dragoș, actor și regizor, specializat în teatru forum, Ana-Maria Cazacu, actriță, Andrei Ursu scriitor și dramaturg, Oana Bajka, trainer în domeniul educației interculturale, Flavius Ilioni-Loga, lucrează cu solicitanți de azil, refugiați și resortisanți ai țărilor terțe în Timișoara, Romina Matei este absolventă de Jurnalism și Educația Adulților, este pasionată de învățare și de gestionarea proceselor prin care oamenii pot să își atingă potențialul maxim.
Ce îi unește pe acești tineri? Convingerea că vor reuși să producă o schimbare în jurul lor, în comunitatea din care fac parte!
Mai multe detalii aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!