Peste 40% din investiţiile străine au fost plasate în ultimii ani în terenuri agricole. „S-a trecut de la boomul imobiliar la boommul agricol. La nivel naţional sunt peste 700.000 hectare, ceea ce reprezintă 8,5% din suprafaţa arabilă, iar la nivelul judeţului Timiş sunt peste 133.000 hectare ce ceea reprezintă 24% din suprafaţa arabilă”, am aflat de la Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole Timiş. Cele 133.000 de hectare sunt proprietatea italienilor, germanilor, arabilor, austriecilor sau a spaniolilor.
În anul 2010 persoanele de altă naţionalitate deţineau peste 62.000 hectare de teren agricol, iar în anul 2011 aceştia achiziţionaseră deja 133.000 hectare de teren agricol. Investiţia în terenuri este considerată deosebit de tentantă ca urmare a preţului mic al suprafeţelor arabile de aici, cel mult 2.500 euro/hectar, faţă de ţările UE unde ajunge şi până la 15.000 euro/hectar.
Interesul manifestat puternic în anii trecuţi nu a scăzut nici în ultima perioadă. La ora actuală sunt interesaţi de cumpărarea de terenuri agricole, investitori din Orientul Mijlociu, din ţări care importă produse agroalimentare: Emiratele Arabe, Liban, Iran, Irak Siria, Arabia Saudită. Ţările vecine membre UE (Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia) au adaptat legi prin care au limitat drastic ori chiar au interzis cumpărarea terenurilor de către străini.
„Cred că există suficiente suspiciuni în ceea ce priveşte tranzacţiile cu terenurile agricole. Noi am rămas doar la sintagma ,,nu ne vindem ţara” doar că în practică este inoperabilă. Există state europene care au dus politici de stimulare a cumpărării de terenuri agricole, inclusiv în România, printre care Italia, Olanda, Danemarca”, a mai spus Lelescu.
Judeţul Timiş are suprafaţa cea mai mare de teren arabil deţinută de străini în România, cu peste 133.830 hectare. Ca dovadă că cea mai mare parte a suprafeţelor arabile sunt lucrate şi nu cumpărate în scop speculativ, aproape 100.000 hectare sunt cuprinse în sistemul de plăţi pe suprafaţă decontate prin APIA. Restul de 33.830 hectare intră sub regimul terenurilor nelucrate. Iar exact investitorii străini ar putea reprezenta soluţia reintroducerii acestor suprafeţe în circuitul agricol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!