Persoanele afectate de această situaţie sunt cele care au primit recent, sau urmează să primească teren în judeţul Timiş, deoarece Administraţia Domeniilor Statului mai are în proprietate doar terenuri care nu pot fi folosite pentru activităţi agricole.
“Ultimele terenuri care se ofertează celor îndreptăţiţi sunt nefolositoare, pentru că s-a ajuns la fundul sacului. De la Administraţia Domeniilor Statului ce se poate oferta nu pot fi terenuri utilizate pentru activitatea agricolă. Trebuie să facem o comisie mixtă şi acele terenuri să fie declarate neproductive, de exemplu pajiştile. Nu era o activitate stringentă până acum, dar acum ne frige. Vom face acum inventarul activităţii la Fond Funciar“, a declarat subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy.
El a dat ca exemplu un caz din localitatea Jamu Mare, unde sunt în curs de retrocedare 1.300 de hectare, însă o mare parte din această suprafaţă nici nu este în judeţul Timiş, ci în Caraş-Severin. “Cândva a fost utilizat de localnici, dar nu s-a mai pus sapa de zeci de ani şi a fost spălat de ploi”, a afirmat Marossy.
El a precizat că cei care vor refuza terenul acordat vor putea să facă cerere pentru a primi în altă parte sau vor putea fi despăgubiţi.
“La Comisia de Fond Funciar am plecat de la necesitatea să nu dăm oamenilor ceva nefolosibil. Soluţia pentru aceste terenuri este stipulată în lege, terenurile neproductive se predau la Consiliul Local. În România există de doi ani un proiect de împădurire a acestor terenuri, program suportat de Guvern. Se pretează şi zona aceasta pentru aşa ceva, iar primarul din Jamu Mare a spus că ar fi interesat să intre în acel program. Oamenii de acolo refuză categoric terenul, e şi normal. Vor primi în altă arte, din mica rezervă pe care o mai avem, sau vor ajunge în faza de despăgubire”, a concluzionat Marossy.
Citiți principiile noastre de moderare aici!