Sculptura care ar fi trebuit să fie ridicată de sculptorul Luigi Varga ar fi fost, de fapt, un complex sculptural cu 12 piese din fontă, care să reprezinte contururile unor siluete umane. Acesta urma să fie înălțat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane.
Deși anul trecut viceprimarul Dan Diaconu declara că monumentul ar trebui ridicat în acest an, iată că oficialii primăriei au bătut pasul pe loc.
„Restricțiile bugetare din anul 2015, generate de finalizarea unor investiții finanțate prin programe europene, dar și din bugetul local, au făcut imposibilă finanțarea acestui obiectiv în cursul acestui an. Posibilitatea realizării acestui monument rămâne în atenția noastră pentru anii următori”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Asociațiile de revoluționari din Timișoara se pregătesc să marcheze 26 de ani de când Timișoara a fost desemnat primul oraș liber de comunism. Consilierii locali vor aloca 50.000 de lei pe Agenda Casei de Cultură, pentru ca mai multe asociații să organizeze diverse manifestări, după ce pe agenda inițială nu a fost pusă deoparte nicio sumă pentru comemorarea revoluției.
Ca în fiecare an, la Timișoara se vor organiza parastasul de la Cimitirul Eroilor, un moment de reculegere pe treptele Catedralei, depuneri de coroane și jerbe de flori, Cupa Memorialul Revoluției, Supercupa Memorialul Revoluției. Totodată, vor avea loc lansarea cărții „Revoluția Română din Decembrie”, momente cu poezii, cântece și dansuri, o masă festivă, pelerinaje la Popești-Leordeni și la București. Vor fi inscripționate și 150 de tricouri, pe care va sta scris „Eroii nu mor niciodată”, ”Respect ’89”, „Timișoara 1989”. De asemenea, revoluționarii vor pregăti 100 de pachete de Crăciun, care vor fi acordate „ca ofrandă fiecărui jucător orfan/defavorizat prezent la competițiile de fotbal”. Trei asociații au depus proiecte că au nevoie de bani, pe lângă fondurile alocate de acestea, pentru a pregăti comemorarea a 26 de ani de la revoluție.
„Aceste proiecte, pentru care se solicită suplimentarea Agendei manifestărilor culturale pe anul 2015 sunt evenimente de anvergură şi cu tradiţie, ce promovează imaginea Timişoarei, oraşul Revoluţiei Române şi totodată, primul oraş liber de comunism”, susțin reprezentanții municipalității.
Cei 50.000 de lei vor ajunge la Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989, la Asociația 17 Decembrie a răniților și a familiilor îndoliate din Revoluția 1989 și la Asociația Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989. Banii vor fi luați de la capitolul „Timișoara Experimentează”, subcapitolul „Made in TM”, pentru că, spun oficialii primăriei, acțiunile programate nu vor mai avea loc.
De cealaltă parte, și Primăria Timișoara se pregătește să comemoreze 26 de ani de la Revoluția anticomunistă, prin diverse manifestări, dar și printr-o serie de concerte marca „Rock pentru Revoluție”, în care va fi inclus și festivalul ”RockTM”, care a fost reprogramat pentru că atunci când ar fi trebuit să aibă loc a fost decretat doliu național pentru victimele de la Colectiv.
În 20 decembrie, pe scena din Piața Victoriei vor urca mai multe trupe, printre care și Phoenix.
Articole pe aceeași temă:
Timisoara nu va avea un nou monument la 25 de ani de la Revolutie: se face concurs de solutii!
Citiți principiile noastre de moderare aici!