Așa cum tion.ro a anunțat încă de la primele ore ale dimineții, zeci de angajați de la societățile din subordinea primăriei au ieșit la curățenie generală pe străzile orașului. S-au „înarmat” cu mături și lopeți și s-au pus să curețe mizeria dintre carosabil și trotuar și nu se vor opri până ce nu vor aduna gunoiul din tot orașul.
Detalii, AICI!
În etapa a doua se va intra pe cartiere. După ce vor fi măturate și curățate, străzile orașului vor fi și spălate.
„Sunt pe teren circa 250 de persoane, peste 200 de persoane, și utilaje corespunzătoare. Va începe o curățenie în forță, în primul rând pe arterele principale, plecând din centru înspre ieșirile din oraș. Se curăță pe lângă borduri, acea pojghiță care s-a creat între timp, se scoate acea mizerie, se transportă de acolo, apoi se vine cu cisterne care vor spăla sub presiune carosabilul. Se face simultan curățenie și pe trotuarele conexe. În paralel, continuă campania de ridicare a crengilor și a depunerilor de gunoi casnic ilegale. Pe tot frontul se va lucra pentru a aduce orașul la stadiul de exemplu de oraș curat. Asta mai ia timp, evident. După ce terminăm cu aceste artere principale, care sunt toate cele care asigură intrarea-ieșirea în/din oraș, vom intra și în cartiere”, a explicat, marți, primarul Timișoarei.
Când se va ajunge în cartiere, Nicolae Robu spune că va face apel la timișoreni să își ia mașinile, pentru a elibera parcările, să se poată face curățenie și acolo. Nu le-a zis însă unde să-și ducă mașinile.
„Vom face apel la cetățeni, să își ia mașinile, încât parcările dintre blocuri să fie libere, pentru a se putea face operații ca și cele de pe carosabilele de lângă borduri, și acolo s-a depus o pojghiță de pământ, nespălând nimeni de multă vreme acele locuri, și apoi se vor spăla și aceste parcări. Sub mașini e multă mizerie, dacă ele nu sunt luate, nu se va putea interveni și se compromite toată acțiunea. Nu au în fișa postului astfel de atribuții, este o situație de forță majoră”, a completat Robu.
Edilul-șef și-a dat seama, după cinci luni, că nu poate lăsa orașul în mizerie până ce firma Brantner, care se va ocupa cu salubrizarea stradală în oraș în următorii patru ani, își va începe activitatea. Robu consideră că se poate face un heirup și spune că va ieși și el când se va ajunge cu măturatul în cartiere.
„Eu consider că nu putem lăsa orașul în continuare în mizerie, pentru că este un nivel groaznic de insalubritate pe străzi și regret că s-a ajuns aici, am explicat motivele, și cred că putem să facem un heirup, tratând situația în care am ajuns ca pe una de forță majoră. Fiecare companie a municipalității a fost mobilizată, am împărțit orașul pe zone și câteva zile se va interveni așa cum am explicat mai devreme. Când operatorul cu care avem contract își va începe activitatea, el va face absolut tot ce trebuie și nu va trebui să venim noi cu alte forțe. Până atunci, cred că timișorenii apreciază că facem curat, nu cred că ne putem crampona de faptul că oamenii nu au în fișa postului să pună mâna pe mătură sau pe lopată. Am participat și eu însumi la campanii de curățenie și când vom ajunge între blocuri, voi participa și eu. Nu cred că ni se întâmplă nimic dacă facem și astfel de munci. Orice muncă este importantă pentru societate și trebuie respectată ca atare”, a mai explicat Nicolae Robu.
Puterea exemplului?
Cât despre puterea exemplului, Robu spune că nu puteau ieși la curățenie și angajații primăriei sau ai Poliției Locale, de exemplu, pentru că au altă treabă.
Întrebat de reporterul tion.ro de ce nu au ieșit pe străzi și angajații primăriei, primarul a explicat că… nu se poate.
„Angajații primăriei nu au ieșit la curățenie pentru că nu au putut. Au atribuții stringente ca funcționari publici în deservirea populației și alții în pregătirea proiectelor de obținere de fonduri europene și nu au putut să iasă. Am cerut directorilor societăților să scoată acei oameni care pot fi degrevați de la alte activități în aceste câteva zile, că nu e vorba despre o degrevare pe termen foarte lung. Altfel spus, oameni care sunt implicați în lucruri care pot fi amânate. Că tot trebuie făcute, nu le face nimeni treaba. Pe când aici nu poți să scoți oamenii după care așteaptă cetățenii cu, de exemplu, certificate de urbanism la limita de expirat, cu diverse avize obținute te miri pe unde la limita de a expira, nu poți să spui că nu avem program cu publicul pentru că trebuie să facem curat. Pentru că produci necazuri foarte mari dacă procedezi așa. Poliția Locală are și ea misiuni diverse și și așa numărul de polițiști este insuficient, la atâtea provocări câte are orașul nostru, și atâtea nevoi de supraveghere din partea poliției. Când vom fi mai bine echipați cu camere video, atunci nu va fi nevoie de atât de mulți polițiști locali. Dar la ora actuală numărul de polițiști locali este insuficient”, a conchis edilul-șef.
Străzile Timișoarei nu au mai fost măturate de cinci luni. Angajații primăriei s-au chinuit cu licitația pentru salubrizarea stradală încă din primăvara anului trecut. Prima licitație a fost începută cam târziu și a fost un eșec, iar a doua a ținut prea mult. Contractul cu firma câștigătoare, Brantner Servicii Ecologice, a fost semnat în 11 februarie. Societatea are 90 de zile la dispoziție să-și deschisă punct de lucru în oraș și să înceapă activitatea. Conducerea din Cluj spune că se încearcă începerea activității înainte de Paști, dar totul depinde de cât de repede se fac angajările, fiind nevoie de 296 de oameni, din care 285 doar muncitori. Brantner va primi de la primărie 86,61 milioane de lei, adică 18,2 milioane de euro, pentru salubrizarea stradală (n.r. curățenia de pe străzi și golirea coșurilor de gunoi) în următorii patru ani. O vreme, Timișoara n-a avut contract pentru salubrizare stradală, până când municipalitatea a semnat unul în caz de urgență cu Horticultura. Și apoi încă unul. Societatea de spații verzi n-a făcut față, deși primește 60.000 de euro să întrețină curățenia de pe străzile orașului.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/timisoara-curata-zeci-de-oameni-matura-pe-strazi-robu-a-mobilizat-societatile-din-subordinea-primariei/2208326
Citiți principiile noastre de moderare aici!