O echipă formată din 20 de muncitori ai societății Horticultura s-a apucat obligat-forțat încă de joia trecută să golească cele 2.300 de coșuri stradale amplasate pe străzile Timișoarei. A fost greu, iar în primele zile timișorenii au început să posteze pe rețelele sociale fotografii cu mizeria din oraș. Coșuri stradale arhipline, chiștoace de țigări, resturi alimentare, pungi, sticle de plastic au fost surprinse pe străzile orașului. Horticultura a ajuns abia luni dimineață să adune gunoiul din Piața Bălcescu, de exemplu, la cinci zile de când a preluat serviciul de salubritate stradală.
O săptămână mai târziu, directorul Horticultura crede că echipa lui a făcut față. Vă reamintim, societatea a fost obligată de primărie să preia acest serviciu pentru 80 de zile, în baza unui contract prin încredințare directă, după ce nu a fost în stare să organizeze din timp licitația pentru un nou contract. O primă licitație a eșuat, iar contractul cu Retim a expirat la sfârșitul lunii octombrie.
„Avem peste 20 de oameni… cam simțim deja pulsul și încercăm să ridicăm gradual, ca să reușim să cuprindem tot orașul. Noi golim coșurile și măturăm ce este în jurul lor… chiar nu putem aduna toate țigările care sunt aruncate în oraș. În mare, noi am trecut cam peste tot, am golit toate coșurile de gunoi, începem din nou. Vom forța nota ca să fim în grafic, dar în zona centrală și pe bulevardele mari se colectează destul de bine”, ne-a mărturisit Andrei Drăgilă, directorul Horticultura.
De marți, Horticultura deține și un aspirator pentru zona centrală, care nu poate fi însă folosit pe toate străzile pietonale, pentru că ar aspira și rosturile dintre piatra cubică. Totodată, societatea va avea și o mașină autopropulsată pentru curățenia în Piața Victoriei, pe care o închiriază. Aspiratorul a fost cumpărat.
„În zona centrală încercăm să intrăm mecanizat, numai să putem. În zona istorică vom face manual, prin adunare, cu mătura, ca să nu absorbim rosturile. Avem un aspirator manual, dar așteptăm să primim și o mașină autopropulsată să putem intra în Piața Victoriei, Piața Libertății, exceptând zona cu piatră cubică, cu dale. Acolo vom intra mecanizat, în Victoriei și Libertății. Mașina o luăm sub formă de împrumut de la o firmă, să vedem ce randament avem”, a declarat, pentru tion.ro, șeful societății.
Potrivit lui Drăgilă, astfel de mașini de curățenie se folosesc și în piețele mari din Europa, așadar nu ne rămâne decât să sperăm că-n Timișoara, măcar în zona centrală, va fi la fel de curat ca-n Germania.
„Aceste mașini se folosesc în piețele mari din toată Europa, de exemplu în Germania. Mașina mătură, absoarbe totul și umezește. Acum așteptăm să vedem, ea nu este nou-nouță, va fi second-hand, dar în prima fază sperăm să-și facă treaba. Aspiratorul manual l-am achiziționat marți, l-am încercat să vedem cum este, pentru că oricum nu vom putea merge cu mașina aceasta care ne va veni foarte aproape de clădiri și la marginea bordurilor. Nu este mecanic aspiratorul, dar absoarbe destul de bine, chiar dacă mergem de două ori cu el. Nu putem să dăm cu mătura peste tot, mai ales pe lângă terase, că facem praf. Mașina autopropulsată are în față măturătoare și în spate vine și absoarbe tot ce adună ea pe mijloc, are un buncăr în care depozitează toate resturile”, ne-a explicat Andrei Drăgilă.
Robu: „E neplăcut, dar nu e nimic grav”
Aproximativ 34.000 de euro primește Horticultura pentru a goli cele 2.300 de coșuri stradale din oraș și să măture în jurul lor, pentru 80 de zile. Primăria Timișoara a semnat în 30 octombrie noul contract cu Horticultura, atribuit prin încredințare directă, în valoare de aproximativ 160.000 de lei cu tot cu TVA. Societatea este obligată să presteze „serviciul de golit coșuri pe raza Municipiului Timișoara”, dar nu și să măture străzile și trotuarele orașului. Șeful Horticultura ne asigura însă încă de la 1 noiembrie că muncitorii obișnuiți să întrețină spațiile verzi se vor ocupa și de măturat în jurul coșurilor de gunoi, iar primarul Timișoarei ne dă asigurări că orașul nu va fi murdar în următoarele trei luni, până când va fi semnat un nou contract pentru salubritate stradală.
„E neplăcut, dar nu e nimic grav relativ la acest subiect. (…) Eu am cerut să se mobilizeze corespunzător și să mobilizeze forța de muncă pentru ca orașul să fie curat. Deci nu suntem în fața niciunei nenorociri așa cum și-ar fi dorit unii, nu vom vedea un oraș îmbâcsit în gunoaie cum și-ar fi dorit unii, ca să poată împroșca cu noroi”, explica primarul Nicolae Robu vinerea trecută.
Edilul-șef susține că în contract nu scrie câți centimetri se va mătura în jurul coșurilor, deci se va mătura unde este nevoie. Întrebat cine mătură bulevardele și trotuarele, primarul a replicat că tot Horticultura. Deși în contract nu scrie nimic pe această temă.
„Tot Horticultura va mătura, sunt coșuri pe marginea bulevardelor. Nu va fi o nenorocire, pentru că noi ne vom descurca în acest regim de forță majoră în care suntem. Trebuie să avem și grijă de curățenie. Vine sezonul rece și orașul nu va mai fi așa de animat”, a mai spus primarul.
În timp ce Horticultura ne promite curățenie pe străzi, primăria așteaptă, până în 27 noiembrie, ofertele pentru noua licitație, care a fost lansată tot săptămâna trecută. Este a doua, după ce prima a fost un eșec total, cu un singur ofertant și un preț dublu față de cel estimat.
Noul contract este estimat la peste 18 milioane de euro, iar firma care se va ocupa de curățenia străzilor din oraș va trebui să aibă cel puțin 15 utilaje, urmând ca toate să fie dotate cu GPS. Pentru centrul istoric va fi nevoie de cel puțin patru aspiratoare.
Potrivit caietului de sarcini, în acordul-cadru de servicii privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare stradală sunt incluse 1.227 de străzi, conform nomenclatorului stradal.
Durata acordului cadru este de patru ani, iar contractele subsecvente se vor încheia odată la 12 luni sau ori de câte ori este nevoie, în funcție de necesitățile achizitorului și de fondurile alocate. Contractul nu va putea fi reînnoit. Valoarea totală estimată a Acordului-cadru este de 72,7 milioane de lei fără TVA, adică 86,62 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 18,6 milioane de euro. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 18,1 milioane de lei fără TVA, adică 21,6 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 4,64 milioane de euro. Detalii găsiți AICI!
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2139817″]
[related-post post_id=”2139325″]
[related-post post_id=”2138429″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!