Ediţia specială „Gospel meets Symphony” din 13-22 iunie, care se va încheia cu două concerte în 21 şi 22 iunie, va fi ceva unic: peste 120 de corişti amatori vor cânta acompaniaţi de orchestra Filarmonicii Banatul după doar o săptămână de repetiţii, promit organizatorii
„ Povestea Timişoara Gospel Project a început cu zece oameni şi un pian. Deja ultimele ediţii, cu concertele cu band profesionist de la sala Capitol, au însemnat o recunoaştere artistic ăa proiectului nostru, dar adevărata sa maturizare şi înflorire o reprezintă colaborarea cu orchestra Filarmonicii, la care nimeni nu visa acum nouă ani”, mărturisește iniţiatorul său, dirijorul german Dominic Samuel Fritz.
Directorul general al Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni se declară și el entuziasmat de parteneriatul cu Asociaţia Culturală TGP: „Filarmonica Banatul aparţine timişorenilor! Ne bucurăm că putem deschide porţile noastre pentru o cauză bună. Îmi place ideea aceasta de a aduce împreună muzicieni profesionişti şi amatori. Această întâlnire mai puţin obişnuită este o ocazie excelentă pentru a promova bucuria de a cânta, de a face muzică şi pentru a oferi o perspectivă nouă asupra actului artistic atât pentru participanţi, cât şi pentru spectatori.”
Parteneriatul dintre Asociația Culturală TGP și Filarmonica Banatul va oferi timișorenilor posibilitatea rară de a a auzi un cor de gospel acompaniat de o orchestră.
„Muzica gospel de obicei nu este asociată cu muzica simfonică”, explică Gârboni, „acest proiect crossover este un experiment care se înscrie perfect în seria concertelor neconvenţionale ale Filarmonicii, iar colaborarea noastră cu un cor de amatori, la care poate fi participant orice timişorean, este încă un pas către comunitate pe care îl face instituţia noastră.”
Timişoara Gospel Project s-a afirmat deja ca un fenomen muzical singular, considerat de mulți ca fiind unul reprezentativ pentru spiritul Timișoarei. Acest proiect adună, pentru o săptămână de repetiţii şi două concerte, oameni de toate vârstele, profesiile, etniile şi confesiunile, cu sau fără experienţă corală, dar având în comun „muzica în sânge şi un strop de nebunie” şi fiind animaţi cu toţii de o cauză bună, strângerea de donaţii pentru Centrul de Îngrijire Paliativă de tip Hospice „Casa Milostivirii Divine”, unde sunt internați pacienți aflați în faza terminală a unei boli incurabile. În acest sens, Timișoara Gospel Project urmărește și conștientizarea demnității morții și, prin urmare, a valorii și bucuriei vieții.
În weekend-ul 15-16 martie va avea loc un workshop premergător proiectului din iunie. Timișorenii dornici să cânte la ediția jubiliară Timișoara Gospel Project se vor putea înscrie începând cu data de 23 februarie pe site-ul asociației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!