Filarmonica „Banatul” a fost invitată să participe la Ediţia a XX-a a Festivalului George Enescu. La Bucureşti, primul dintre cele trei concerte pe care a fost invitată să le susţină, face parte din ciclul Muzica sec. XXI /Enescu şi contemporanii săi.
Acest concert va fi prezentat mai înainte publicului timişorean, pe scena sălii Capitol, în 4 septembrie, de la ora 19. Sub bagheta maestrului Peter Ruzicka vom asculta: lucrarea „Fraternité” de Hans Werner Henze, Simfonia Hölderlin de Peter Ruzicka şi Simfonia a V-a în re major de George Enescu, orchestrată de Pascal Bentoiu, după schiţele compozitorului, precizează Ioan Coriolan Gârboni, directorul filarmonicii din Timişoara.
„Henze, născut în 1926, este un compozitor cu o activitate prolifică, abordând o largă varietate de stiluri. A fost influenţat de atonalism, serialism, de muzica neoclasică a lui Stravinski, de muzica arabă sau de stilul de jazz. Datorită convingerilor politice de stânga, adept al Marxismului, a părăsit Germania, stabilindu-se în 1953 în Italia. Acolo a împrumutat şi elemente ale muzicii italiene. Un an de zile a fost profesor în Cuba, timp în care a fost dezamăgit de regimul lui Castro. La fel cum şi-a schimbat de mai multe ori stilurile de compoziţie, spre începutul secolului XXI a început să-şi modifice uşor şi convingerile politice. Lucrarea Fraternité este dintr-o singură mişcare şi durează aproximativ 11 minute”, dezvăluie, în avancronica Festivalului George Enescu, concertmaestrul Mircea Tătaru.
Unul dintre cei mai valoroşi discipoli ai lui Henze în arta compoziţiei este Peter Ruzicka, care i-a fost student la conservatorul din Hamburg. A studiat muzicologia la München şi la Berlin. A condus instituţii de prestigiu din Germania: Opera şi mai apoi Filarmonica din Hamburg, a fost director artistic la Orchestra Simfonică Radio din Berlin, consultant artistic la Orchestra Regală „Concertgebouw” din Amsterdam, preşedinte al Academiei de Teatru din Bavaria. Timp de 6 ani a fost director artistic al prestigiosului Festival din Salzburg. A dirijat majoritatea marilor orchestre din Germania, a reuşit concerte de mare succes la pupitrul dirijoral al unor orchestre de mare prestigiu, din Danemarca până în Japonia şi China. „În 2008 a fost prezentată în premieră la Berlin opera Hölderlin. Probabil că simfonia sa Hölderlin, pe care o vom asculta, şi care este inspirată din activitatea creatoare a poetului Friedrich Hölderlin, un important reprezentant al romantismului german, este bazată pe fragmente muzicale al operei”, se mai arată în avancronică. Îşi va da concursul baritonul Ştefan Ignat.
„Punctul culminant al concertului, pe care Filarmonica „Banatul” doreşte să-l transforme într-un moment de referinţă al Festivalului de la Bucureşti, este Simfonia a V-a în re major, compoziţie postumă a unuia dintre marile genii ale muzicii, George Enescu. În 1941, maestrul a început schiţele pentru un proiect amplu: Simfonia a V-a. Maestrul Pascal Bentoiu, poate cel mai mare cunoscător al tuturor resurselor intime ale muzicii enesciene, ne oferă nouă şi muzicii universale, refăcând din schiţe, din propria cunoaştere şi din analiza întregii creaţii ale lui Enescu, o capodoperă”, subliniază Mircea Tătaru. Partea de tenor va fi susţinută de Marius Vlad Budoiu. Îşi va da concursul corul Filarmonicii din Arad, condus de Robert Daniel Rădoiaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!