În cadrul acestui proiect, Timişoara va beneficia de fonduri nerambursabile de 27.131.224 de euro, jumătate din valoarea totală a proiectului, de 54.262.449 euro, cealaltă jumătate revenind Guvernului României (45%) şi Consiliului Local Timişoara (5%).
Este vorba despre proiectul major care vizează „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiului Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană”.
Proiectul de retehnologizare a fost trimis la Bruxelles în decembrie 2009, acum s-a primit aprobarea pentru finanţarea europeană nerambursabilă, există aprobare pentru partea de finanţare care revine Guvernului şi este aprobată şi finanţarea de la bugetul local, spun reprezentanţii municipalităţii. Implementarea proiectului va începe din acest an.
„Două mari probleme vor putea fi rezolvate prin implementarea acestui proiect: reducerea pierderilor la Colterm, care măresc preţul de cost, şi reducerea noxelor, deoarece există multe reclamaţii de la cetăţeni nemulţumiţi de poluarea de la CET Sud. Investiţiile vor fi în reabilitări de cazane, pompe, reţele de distribuţie şi centrale termice. Obiectivul este creşterea eficienţei energetice a centralelor de termoficare şi reducerea noxelor şi implicit a poluării”, a explicat viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu. Edilul susţine că proiectul de retehnologizare este primul proiect finanţat din fondurile structurale pe care le acordă UE României pentru Timişoara.
Dincolo de reducerea noxelor, un lucru benefic, rămâne de văzut ce impact vor avea aceste investiţii asupra preţului pe care îl va plăti populaţia pentru energia termică. Reamintim că Executivul Primăriei a propus creşterea preţului local el energiei termice facturată de Colterm la 252 de lei din 1 septembrie 2010, iar în aceste condiţii unii abonaţi ar putea alege… debranşarea.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Timişoara, Colterm furnizează agent termic la peste 224.360 de locuitori, reprezentând 73% din populaţia totală, precum şi la majoritatea instituţiilor publice.
În ataşament puteţi consulta decizia Comisiei Europene şi ce presupune, în linii mari, proiectul de retehnologizare a sistemului de termoficare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!