Denumit „Infrastructură regională de afaceri şi inovare în sectorul IT&C”, proiectul va necesita aproximativ 19,16 milioane lei (4,65 milioane euro), din care valoarea finanţării nerambursabile este de circa 7,22 milioane lei (1,75 milioane euro). Peste jumătate dintre bani sunt asiguraţi de Primăria Timişoara. Finanţarea va avea ca rezultat ridicarea unui imobil în cadrul căruia vor fi găzduite câteva zeci de companii cu activitate în domeniul tehnologiei informaţiei. Proiectul a fost gândit să vină în sprijinul antreprenorilor locali şi regionali ce desfăşoară activităţi în domeniul Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor (IT&C), un domeniu cu o pondere importantă în regiunea vest. O asemenea investiţie va fi extrem de utilă. Timişoara este un puternic centru universitar, cu absolvenţi de calitate în domeniul IT. Mulţi dintre aceştia şi-au dezvoltat deja propriile afaceri, lucrând pe cont propriu sau pentru marile companii internaţionale. Spaţiile de birouri oferite la noul incubator pentru afaceri în domeniul IT va ajuta la susţinerea dezvoltării în continuare a acetsui domeniu.
Piatra de temelie a viitoarei clădiri a fost pusă de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Adrian Orza şi de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris. Deşi viitorul incubator de afaceri în domeniul IT nu va beneficia direct de sprijin britanic, ideea noului centru a venit ca urmare a colaborării Timişoarei cu oraşul englez Nottingham. „Mă bucur că va fi realizată această investiţie. Mai mult, ideea acestui incubator a venit în urma colaborării dintre Timişoara şi Nottingham. România şi întreaga Europă se pot dezvolta numai prin inovare. Este singura modalitate prin care putem face faţă provocărilor ridicate de economiile aflate în dezvoltare în China, în India sau în alte ţări din Asia. Este domeniul în care va trebui să investim cel mai mult”, a declarat Martin Harris, în cadrul ceremoniei.
Imobilul va fi ridicat pe strada Circumvalaţiunii din Timişoara, în imediata vecinătate a pasajului Jiul, pe locul fostului depozit de carburanţi care a aparţinut PECO. Proiectul a fost realizat de binecunoscutul cuplu de arhitecţi Vlad Gaivoronschi şi Ioan Andreescu. Clădirea va găzdui o structură de sprijinire a afacerilor în domeniul IT&C, iar principalii beneficiari vor fi microîntreprinderile aflate în faza demarării şi/ sau consolidării afacerilor. La noul centrul tinerii întreprinzători vor avea asigurate toate dotările şi serviciile de suport necesare dezvoltării noilor companii.
Suprafaţa construită va fi de 6300 de metri pătraţi, din care zona destinată incubatorului de afaceri va fi de 1860 de metri pătraţi. Zona va avea şi mai multe terase şi grădini, în suprafaţă de 800 de metri pătraţi, dari şi 100 de locuri de parcare. Demararea lucrărilor este programată pentru vara acestui an, în iunie sau iulie, iar inaugurarea clădirii în vara anului 2013. Conform proiectului depus pentru finanţare numărul slujbelor nou apărute în urma utilizării spaţiilor realizate va fi de cel puţin 495.
Citiți principiile noastre de moderare aici!