Reprezentanţi ai SC Aquatim SA şi ai Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH, în prezenţa primarului Gheorghe Ciuhandu, au fost luni la faţa locului, în zona Piaţa Crucii, unde au vorbit despre lucrările efectuate şi proiectele de viitor.
„Aceste lucrări au rezolvat o problemă majoră aici în zonă şi sperăm că am terminat cu sesizările deoarece aici erau cele mai multe. Anul viitor dorim să facem Parcul Piaţa Crucii şi să resistematizăm intersecţia din Piaţa Lahovari”, a afirmat Ciuhandu.
Pe de altă parte, directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, a precizat că cel mai important este faptul că lucrările s-au făcut pe bani europeni. „Ajungeam să avem tarife duble la populaţie dacă le făceam din banii noştri. În continuare vrem să mergem la fel, să aducem bani din afară pentru aceste lucrări”, a explicat Vlaicu. Lucrările de reabilitare a reţelei de canalizare pentru lotul 2 din cadrul componentei E a măsurii ISPA 2000/RO/16/P/PE/004 au o valoare de 760.000 euro. Ele au fost începute în luna iunie 2010 şi au cuprins strada Memorandului şi Piaţa Crucii. Reabilitarea segmentelor a fost necesară pentru o bună funcţionare a sistemului de canalizare şi pentru a reduce numărul defectelor, a lucrărilor de reparaţie şi implicit costurile aferente, oferind astfel servicii îmbunătăţite de canalizare.
Lucrările din această zonă au cuprins şi un element de noutate şi anume procedura de „religning” („cămăşuire”). Metoda a fost folosită în Timişoara în premieră de către Aquatim şi Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH, constructorul care a reabilitat strada Memorandului şi Piaţa Crucii. „Cămăşuirea” nu deranjează atât de mult ca şi un şantier normal datorită faptului că nu necesită săpătură pe întreaga lungime a conductei. Astfel şi costurile sunt mai mici şi timpul de execuţie este redus. În acelaşi timp, pentru a evita noi săpături, costuri şi deranj în plus, Aquatim a reabilitat şi reţeaua de alimentare cu apă pe strada Memorandului, lucrări în valoare de 176.000 euro.
Componenta de reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare face parte din măsura ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare), care vizează şi reabilitarea staţiei de epurare, precum şi asistenţă tehnică pentru implementare şi supervizare. Timişoara beneficiază astfel de 32 de milioane de euro fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene. Valoarea totală a măsurii este de peste 45 de milioane de Euro.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!