Polițiștii locali i-au mai somat pe proprietarii din centrul istoric să îi măsuri și să repare clădirile pe care le dețin, mai ales că unele au început să ”cedeze” – s-au desprins de pe ele bucăţi de ţiglă sau tencuială… Unii s-au conformat, alţii nu prea. O acţiune distinctă a vizat aparatele de aer condiţionat montate pe faţadele clădirilor istorice. După nenumărate somaţii şi chiar amenzi, proprietarii au înţeles, majoritatea, că trebuie date jos de pe faţadele principale.
Acum, oficialii primăriei anunţă că timişorenii care locuiesc în buricul târgului vor primi notificări să-şi repare imobilele. Mai ales că în vara anului viitor ar trebui să se finalizeze proiectul municipalităţii privind reabilitarea centrului istoric, prin care patru pieţe şi zece străzi din zona Cetate vor fi modernizate pe fonduri europene. Aici nu intră însă clădirile…
În ceea ce priveşte programele primăriei prin care ar trebui să se sprijine reabilitarea, deocamdată lucrurile bat pasul pe loc…
„Vom face notificări către toți proprietarii din centrul istoric, din zona Cetate în mod special – desigur obligația aceasta există pentru orice proprietar – să-și întrețină în mod corespunzător clădirile. Este inadmisibil să finalizăm proiectul european și clădirile din zona Cetate să arate a paragină. Trebuie să înțeleagă toți proprietarii din această zonă că opțiunea lor de a locui acolo comportă inevitabil și niște costuri mai mari și trebuie ca ei să-și gestioneze bugetul astfel încât să poată suporta acele costuri. Municipalitatea îi ajută în limitele a ceea ce poate. Avem acel program dedicat Pieței Victoriei (n.r. – program de sprijin financiar destinat proprietarilor de clădiri istorice, pentru care s-a prevăzut suma de 1 milion de euro în 2014), dar eu sunt dispus să îl extindem și spre zona Cetate, avem programul KfW (programul de reabilitare a clădirilor istorice derulat cu sprijin german, prin Banca de Dezvoltare a Germaniei), dar mai mult de atât nu putem face…”, a declarat, marţi, primarul Nicolae Robu.
Oricum, programele actuale merg atât de bine încât Robu speră ca pe viitor să se poată accesa fonduri europene pentru reabilitarea imobilelor istorice, fie ele ale primăriei sau private, motivând că, “altminteri, perioada în care vor fi puse la punct clădirile vechi va fi lungă”. „Singura șansă ar fi fondurile europene”, crede primarul.
Într-o stare precară nu sunt doar clădirile proprietate privată, ci și cele publice. Edilul a avertizat însă că proprietarii privaţi care nu se conformează se vor alege cu amenzi. „Legea ne obligă să îi amendăm pe proprietarii care nu își întrețin clădirile”, a atras atenţia Robu.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu ne-au putut comunica, până în acest moment, care va fi termenul de conformare impus proprietarilor de clădiri din centrul istoric, având în vedere că multe imobile sunt într-o stare jalnică…
Proiectul pe bani europeni trebuie pus în practică până în iulie 2015.
Poliţiştii locali spun că au aplicat zeci de amenzi până acum în cazul proprietarilor de clădiri istorice din centrul istoric.
„În zona Cetate sunt aproximativ 200 imobile istorice inventariate. Au fost aplicate în ultimul an 34 de sancţiuni la Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Valoarea sancţiunilor este de 120.000 de lei”, ne-au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!