Potrivit proiectului iniţiat de consilierul PDL Adrian Pau, în Timişoara există foarte multe cereri de debranşare de la reţeaua centralizată de încălzire şi furnizare a apei calde a Colterm. De aceea, acesta propune ca debranşarea să fie posibilă în acele imobile în care peste 51 la sută din proprietari sunt de acord cu acest lucru, bineînţeles, cu respectarea condiţiilor privind documentaţia tehnică ce trebuie realizată.
Primăria Timişoara şi Colterm nu sunt de acord cu proiectul
Proiectul iniţiat de consilierul PDL şi care va intra în dezbatere în şedinţa de plen de la finele lunii martie nu este văzut cu ochi buni de executivul Primăriei Timişoara şi de Colterm. Printr-o adresă semnată de directorul Colterm, Aurel Matei, acesta afirmă că prevederile regulamentului de furnizare a energiei termice în Timişoara nu pot încălca legislaţia în vigoare şi susţine că, în acest moment, “nu există restricţii privitoare la debranşările de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică” şi de aceea cere respingerea acestui proiect.
De cealaltă parte, într-un referat semnat de primarul Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Sorin Grindeanu, se afirmă că debranşarea totală se poate realiza doar în anumite condiţii cumulative: “condominiul să nu se afle în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat; acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale; anunţarea furnizorului şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile calendaristice înainte de debranşare.”
Mai mult, executivul Primăriei Timişoara afirmă în acelaşi referat că singura excepţie de la această regulă se poate aplica doar în anumite condiţii.
“Debranşarea totală a instalaţiilor unui utilizator de tip condominiu se poate face în condiţiile art. 30 alin. 1 din Legea 325 / 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, în cazul în care se vor utiliza pentru încălzire sau prepararea apei calde surse regenerabile de energie aşa cum sunt ele definite în Ordonanţa nr. 22/2008, privind eficienţa energetică şi promovarea utilizării la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, şi în Directiva 2001/77/CE a Parlamentului şi a Consiliului European. Excepţia este aplicabilă până când producătorul de energie termică va livra în sistemul centralizat 10% din energia termică din surse regenerabile de energie, certificat prin bilanţul energiei termice produse şi livrate”, se mai arată în referatul amintit.
Executivul Primăriei Timişoara mai afirmă că orice abatere de la regulamentul cadru al serviciului public de livrare a energiei termice constituie contravenţie şi se poate sancţiona cu amendă şi de aceea propune respingerea proiectului iniţiat de consilierul Adrian Pau, deoarece acesta nu respectă prevederile legale în vigoare.
Anul trecut, prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, afirma că tot mai mulţi timişoreni se plâng la prefectură că nu se pot debranşa de la reţeaua de termoficare, procedura fiind extrem de complicată şi de durată. Reprezentantul Guvernului în judeţ susţinea că la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au fost depuse zeci de plângeri din această cauză. Potrivit reprezentanţilor Colterm, până la finele anului trecut au fost depuse circa 2000 de cereri de debranşare de la reţeaua centralizată de termoficare.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!