Gândit ca o acţiune care să promoveze produsele culinare dar şi artizanatul şi tradiţiile din această regiune istorică, cu toate cele trei componente, Banatul românesc, cel sârbesc şi cel maghiar, Târgul nu prea a atras participanţi din străinătate. Într-adevăr au fost ceva vorbitori de limbă maghiară, mai bine spus un comerciant de produse apicole, venit la Muzeul Satului Bănăţean de prin zona secuimii. Tradiţionalul a cam lipsit, singurii producători autentici de ceea ce s-ar putea numi artizanat fiind din cu totul alte regiuni decât Banatul. Mai precis un vânzător de ceaune şi oale manufacturate, din Mureş, respectiv un comerciant de ceramică şi obiecte din lut din … binecunoscuta regiune Horezu.
Printre bunătăţile vândute la eveniment s-au numărat şi sturionii, peşti care nu prea se potrivesc cu această zonă. Chiar şi aşa, am fi răi dacă nu am recunoaşte că mulţi dintre vizitatori au fost fericiţi. Unii au ales să-şi umple cămările cu produse cumpărate de la comercianţii de legume şi fructe, deşi preţurile nu au fost extraordinare. Cel puţin majoritatea legumelor au fost „adevărate” nu aduse de afară. Cel mai de succes stand a fost cel al brutăriei din Pecica, Arad. Tradiţia şi calitatea produselor de brutărie au adunat oamenii la taraba arădenilor. Aşteptarea clienţilor a fost pe deplin meritată, calitatea pâinii fiind deosebită. Inaugurarea oficială a evenimentului, programată la o zi depărtare de la începutul târgului, nu a început nici la ora anunţată, probabil ministrul Valeriu Tabără a fost ocupat de dimineaţă iar acţiunea „panglica” a fost amânată. Până la urmă şeful de la Agricultură a ajuns la eveniment şi a strâns mâinile producătorilor.
Cei mai de succes comercianţi au fost tot cei cu mici şi grătare, vremea bună a scos oamenii din casă şi i-a dus la aer curat. Pe lângă cartofi şi paradaise bănăţene, timişorenii au mai luat loc şi la mese pentru a servi o bere şi a mânca purcel la proţap. Din păcate, ei nu au avut ocazia să guste dintr-un gulaş autentic făcut la ceaun de specialişti maghiari sau de o plăcintă sârbească din Vojvodina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!