Împreună cu orchestra Filarmonicii Banatul, cei doi mari artişti vor oferi publicului lucrări din creaţia compozitorilor W.A.Mozart, Tartini-Kreisler, Sarasate, Dvorak, Ceaikovski, J.Strauss, a declarat Ioan Coriolan Gârboni, preşedintele Fundaţiei Academice Culturale Timişoara, principal organizator al evenimentului.
Prima ediţie a speoconcertului de la Româneşti a avut loc în 1984 şi de atunci evenimentul atrage în fiecare toamnă sute, chiar mii de oameni din toată ţara. Povestea concertelor din peştera bănăţeană a început la o întâlnire a membrilor Speotimiş, organizată de preşedintele clubului, medicul psihiatru Constantin Lupu.
„Voiam să le oferim ceva deosebit invitaţilor noştri, iar într-o noapte am visat ceva cu muzică şi lumini în peşteră. Aşa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă. Primul eveniment a fost un succes remarcabil. Ziarele din Elveţia şi Germania au alocat un spaţiu important evenimentului, titrând: Mozart într-o grotă din Carpaţi. Asta ne-a încurajat, iar membrii Speotimiş au făcut tot posibilul penetru a perpetua acest eveniment. Acustica este unică în Europa. Mai ales că este o sală din calcar dolomitic, veche de peste o sută de milioane de ani. Această manifestare unică în România este gândită ca un moment de întâlnire a omului cu natura, cu aurul luminos al munţilor toamna, cu muzica clasică, adevărată. Pot intra până la 5.000 de spectatori. Practic, muntele prinde viaţă”, subliniază Constantin Lupu, iniţiatorul speoconcertelor.
Intrarea publicului la concert va fi şi în acest an liberă. Din Timişoara, accesul spre Româneşti se face pe drumul E70 Timişoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coşava. Din Româneşti urmează o oră de mers pe jos, pe drumul care părăseşte satul în dreptul cimitirului, se urmăreşte marcajul galben.
foto (c) fotosen.ro
Maestrul Ilarion Ionescu-Galati va dirija concertul din Pestera Romanesti
Citiți principiile noastre de moderare aici!