Cea de-a XVI-a ediție a festivalului se va desfășura în perioada 15 -17 iulie 2013, în Târgul central din Vârșeț. Printre formațiile cuprinse în programul evenimentului, se numără mai multe ansambluri care participă, în această săptămână, la Festivalul Inimilor, la Timișoara. “Este o colaborare durabilă, de mai mulți ani, cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Aceste ansambluri participă la festivalurilor folclorice de la Timișoara, Herculane, Vârșeț și Nis, în acest sens noi ne-am reunit într-o asociație culturală regională”, a precizat Zoran Djekic, directorul Festivalului din Vârșeț. Din România, au fost invitate Ansamblul Timișul, care va inaugura festivalul, și Ansamblul Lugojana, care va închide ediția 2013.
“Coroana vârșețeană” începe luni, 15 iulie, la ora 19, cu Parada portului popular. Pe scena primei seri vor urca ansambluri din Serbia (Laza Nancic, Grozd), Indonezia, Ungaria, Bulgaria, Belarus, Turcia, Mexic și România. Marți, 16 iulie, la festival participă formații din Serbia (Sveti Sava din Veliko Srediste, Luceafărul – Vârșeț, Branko Radicevic din Ruma, Raska), Ungaria, Bulgaria, Belarus, Mexic, Macedonia.
În ultima seară a festivalului va fi reprezentat folclorul din Serbia (Ravangrad – Sombor, Svetozar Markovic – Novi Sad, Petofi Sandor – Vârșeț), Ungaria, România, Belarus, Turcia, Mexic, Macedonia. Spectacolele încep la ora locală 20,30. Românii din Banatul sârbesc sunt reprezentați în festival de asociația culturală Luceafărul și de toate formațiile folclorice din localitățile vecine Vârșețului.
Programul festivalului este completat de mai multe evenimente adiacente. Pe toată perioada acestuia, în centrul Vârșețului va fi deschis Târgul Etno, la care participă 25 de expozanți, reprezentând toate meșteșugurile tradiționale de pe teritoriul Serbiei, de la cei care fac costume populare și opinci, la iconari și cioplitori în lemn. Între 15 și 21 iulie, la Muzeul Orașului va fi deschisă expoziția “Țesături și cusături din Kosovo”, iar în 17 iulie, tot în acest muzeu se va putea vizita o expoziție de benzi desenate. În perioada 16-21 iulie, la Centrul Cultural Vârșeț va putea fi admirată expoziția de fotografie “Ghidul tradiției nuntașilor bănățeni”.
Avertizați că unul dintre motivele care descurajează turiștii din zonă să se distreze în Serbia este meteahna polițiștilor/milițienilor de circulație de a aplica “amenzi” neoficiale, cu sau fără motiv real, șoferilor cu numere de România, atât consulul sârb, cât și delegația din Vârșețau admis că sunt perfect conștienți de fenomen, dar că nu stă în puterea lor, ci e treaba guvernului Serbiei să rezolve problema. Totuși, organizatorii Festivalului de la Vârșeț au promis că vor interveni la poliția locală ca măcar pe perioada festivalului să nu-i mai “amendeze” abuziv pe turiștii români.
Citiți principiile noastre de moderare aici!