Datele cuantificate de Direcţia de Statistică, referitoare la evoluţia pieţei muncii, arată că, la sfârşitul anului 2010, Timişul avea, după Bucureşti, cel mai mare efectiv de salariaţi. Este vorba de 195.403 persoane care aveau un contract de muncă. Criza economică a fost simţită din plin şi în Banat. Situaţia salariaţilor nu este una extraordinară, în Timiş fiind cu peste 7% mai puţini angajaţi faţă de anul 2009.
Cei care au reuşit să-şi păstreze slujba pot fi bucuroşi. Cel puţin statistic aceştia au câştigat mai bine. Timişul rămâne un magnet pentru forţa de muncă din întreaga Românie. Iar salariul acordat este unul dintre motive.
În 2010, venitul mediu net al salariatului din această parte a ţării a ajuns la 1.533 de lei, peste media naţională, care a fost de 1.496 de lei.
Evoluţia veniturilor este una importantă. Timişul a urcat într-un an cinci locuri în clasamentul naţional al salariilor, după ce la finalul anului 2009 în cel mai vestic judeţ se câştiga un salariu mediu net de 1.365 de lei. Mai bine decât în Timiş s-a câştigat în Sibiu, Gorj, Ilfov şi Bucureşti, unde se înregistrează cel mai mare salariu, de 2.145 de lei de persoană.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!