Timişul are cea mai mare suprafaţă agricolă arabilă dintre judeţele României. Iată că şi dimensiunea totală a suprafeţei nelucrate este cea mai mare din România. Conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în Timiş sunt 48.240 hectare nelucrate. Urmează judeţul Dolj, cu 40.254 şi Mehedinţi, cu 31.504.
Din statisticile oficiale judeţele din Banat şi din Ardeal au cele mai importante suprafeţe nelucrate. De ce se întâmplă acest lucru? Se pare că accesul investitorilor străini în această parte a fost mai facil. Având calitate bună pentru creşterea plantelor, plus un preţ incerdibil de mic comparativ cu cele din vest, aceste suprafeţe au atras investitori. Mai mult sau mai puţin interesaţi de agricultură, dar atraşi de posibilitatea unui câştig din punct de vedere imobiliar.
Andreea, un italian cu ceva bani, a venit în Timiş pentru a investi în asemenea terenuri. El s-a lovit de marea problemă a zonei: fărâmiţarea proprietăţii. Mai mult, şi criza economică face destul de dificilă găsirea unei companii cu activitate agricolă din Europa de Vest. “Am venit şi am găsit mai multe parcele de câteva hectare. O parte am reuşit să le grupez, dar am ajuns la suprafeţe întregi de maxim 20 – 30 de hectare, următoarea avea 10 hectare şi la mijloc o altă parcelă de două hectare şi ceva pe care proprietarul nu vrea să o cedeze sub nici o formă! Eu ce pot să fac? Nimeni nu poate face agricultură de calitate cu aşa parcele mici… E greu de lucrat cu persoanele în vârstă. Chiar dacă creşti la preţ, iar ei nu au bani sau utilaje cu care să obţină măcar un profit minim tot nu vor să vândă”, ne spunea italianul
Situaţia sa nu este una singulară. Există mai mulţi asemenea investitori blocaţi. Alţii au reuşit să adune suprafeţe mai mari, dar acum nu mai au cui să vândă terenurile. Marile companii care au deja activitate în România au deja teren destul achiziţionat, iar, cel puţin pe moment, nu vor mai apărea actori noi în domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!