Societatea Constructim poate deschide oficial șantierul pentru refuncționalizarea clădirii de pe str. Mărășești din funcțiune de spital de dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu cultural. Șantierul va dura doi ani, iar lucrările ar urma să coste 21,1 milioane de lei cu tot cu TVA, peste 4,2 milioane de euro. Contractul a fost semnat încă din 11 iunie, iar primăria a predat marți amplasamentul.
Centru polivalent în care va fi decisă soarta culturală a orașului
Vor fi lucrări complexe pe str. Mărășești. Fosta clinică de dermatologie va fi consolidată, iar în curtea interioară vor fi instalate patru ascensoare panoramice. Vor fi igienizate și modernizate toate spațiile interioare și vor fi făcute „lucrări de arhitectură la fațadele exterioare și interioare adiacente curții și a relației urbanistice a acestora cu pietonala Mărășești”. Corpul E va fi demolat, dar va fi păstrat subsolul, iar curtea interioară va fi amenajat pentru desfășurarea de evenimente culturale.
Centrele culturale francez și german vor funcționa la primul etaj și în pod, la parter și demisol va fi un centru cultural polivalent care „va coordona întreaga activitate culturală a Timișoarei, inclusiv evenimentele legate de Timișoara Capitală Culturală Europeană”. Centrul polivalent se va întinde pe 243,20 mp și va cuprinde centrul de proiecte culturale, centrul de informare culturală, centrul de relații culturale internaționale, o galerie de artă și alte spații funcționale. Muzeul Cetății va fi deschis tot la demisol și parter.
Muzeul Cetății cu imersiuni 3D și statui de bronz
Muzeul Cetății va ocupa practic jumătate din clădire și va avea mereu o expoziție proprie, dar și expoziții temporare. Potrivit celor din primărie, vizitatorii vor putea face o incursiune în istoria Timișoarei, începând de la epoca pietrei. În muzeu vor fi instalate monitoare interactive care „vor propune o imersiune 3D în interiorul cetății și orașului”. Va avea și o sală multimedia, dar și o sală a torturii, precum și o cameră destinată premierelor capitalei Banatului.
Săli tematice în muzeu, conform PMT: Flora și fauna Timișoarei, Epoca pietrei – punctele de atracție vor fi reconstituirile butaforice, Epoca bronzului, Sala multimedia și avatar cu scene pictate din arealul Timișoarei („La intrare și ieșire vor fi două monitoare interactive de tip avatar care vor propune o imersiune 3D în interiorul cetății și orașului. Sala va mai avea în dotare o masă interactivă de jocuri educative pe teme istorice și console individuale cu jocuri educaționale și de perspicacitate pe care copiii le vor putea accesa stând pe băncile puse la dispoziție”, conform PMT), Epoca fierului și civilizația dacică, Epoca romană și civilizația sarmatică, Epoca marilor migrații, Evul mediu, Magazin de suveniruri, Sala torturii împărțită în trei încăperi care prezintă cele mai cunoscute metode de tortură din Evul Mediu, Perioada austriacă – Imperiul Habsburgic, Perioada Imperiului Austro-Ungar, Primul Război Mondial, Perioada interbelică – Instaurarea administrației românești, Al Doilea Război Mondial, Perioada comunistă, Revoluția din Decembrie 1989, Premierele timișorene – evenimente speciale, invenții, premiere (de la personalități la realizări industriale sau culturale), Sala machetelor, Sala expozițiilor temporare sau itinerare, Sala tezaurului.
În curtea interioară și pe pietonala din fața muzeului vor fi puse statui din bronz, care „vor avea rolul de a îndemna cetățenii să viziteze exponatele”. „Fie că sunt singure sau în grup, statuile trebuie să reprezinte personaje pitorești și specifice istoriei Timișoarei”, transmite PMT.
Ce se întâmplă cu Secția de Radioterapie
Clădirea de pe strada Mărășești are funcționalitate medicală și găzduiește în continuare Secția de Radioterapie a Spitalului Municipal. Potrivit reprezentantului firmei constructoare, pacienții mai rămân o perioadă acolo.
„Provocarea pentru noi va fi să lucrăm în paralel cu pacienții, acolo va fi o mare problemă. Sunt oameni care fac radioterapie, va trebui să protejăm această zonă. O să fie zgomot, trebuie făcute demolări. Tot ce este în curte va fi demolat, nu poate fi salvat nimic. Subsolul este și el într-o stare foarte proastă. Clădirile pe care le vom demola au probleme la structura de rezistență, erau chiar un pericol”, susține Lucian Perescu, directorul Constructim.
Reprezentanții primăriei susțin însă că secția va fi mutată până la finalul lucrărilor. Este avut în vedere spațiul STPT de pe Intrarea Doinei, dar primarul orașului spune că se caută și alte clădiri.
Proiectul de transformare a fostei clinici în centru cultural este unul extrem de promițător, susține Lucian Perescu.
„Ideea este generoasă, este frumoasă, se poate face în doi ani, nu este nicio problemă. Începem cu o dezinfecție și vedem ce mai găsim. Suntem «norocoși» la asta, tot timpul găsim câte ceva. O să curățăm totul până la piatră”, mai precizează reprezentantul firmei constructoare.
Primăria vrea bani de la guvern
Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar primăria vrea bani de la guvern. De altfel, Centrul Cultural Mărășești este cuprins cu 11,5 milioane de lei în Ordonanța 42/2019 care stabilește cadrul de finanțare de la bugetul de stat pentru TM2021. Este jumătate din suma necesară, pentru că valoarea totală a contractului de execuție este de 21,1 milioane de lei.
Numai că banii de la guvern întârzie să apară. În bugetul de stat pe 2020, TM2021 are alocați doar 2,5 milioane de lei pentru lucrările de infrastructură culturală. Primarul spune că vrea toți banii de la București.
„Sunt convins că vom primi banii de la guvern, din fondul de rezervă. Facem cerere pentru 11,5 milioane de lei, asumați prin Ordonanța 42. Nu trebuie să ne dea toți banii deodată, dar trebuie să ne creeze o linie din fondul de rezervă al guvernului”, susține edilul-șef.
Marea provocare
Conform panoului de șantier, data de începere a lucrărilor este 22 iunie. Centrul multicultural ar trebui să fie gata în doi ani, iar cei din primărie spun că va avea 1.000 de vizitatori/zi. Constructorul spune că, de fapt, aceasta este provocarea, nu transformarea propriu-zisă a clădirii.
„Nu e o lucrare complicată, este o lucrare frumoasă. Complicat cred că va fi să se umple după aceea, pentru că este un proiect ambițios, dar clădirile nu au viață, dacă nu sunt ocupate de oameni. Cred că acolo o să fie marea problemă, să nu rămână un muzeu gol, nefolosit”, mai spune șeful Constructim.
Clădirea de pe str. Mărășeti are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XGăsit iar ceva de betonat înainte de alegeri , șantier de 10 ani in centrul orașului … mama voastră de hoți perverși
…”Proiectul de transformare a fostei clinici în centru cultural este unul extrem de promițător,…
ce inseamna “promitator”? E rost de bani?
PS.
Ca daca ma gandesc ca vor mai venii si cele 7 sau 8 foste cinematografe, tote numai centre culturale…. o sa fie inflatie de cultura in Timisoara. Intre timp Parcul Rozelor cu Scena nu e de interes, cresc buruienile acolo. poate cerem de la UE 10 milioane euroi sa facem scena si acolo.
-
promitator , adica care da sperante, care da perspectiva de a fi parte dintr-un proiect frumos si ambitios, in plin centrul Timisoarei (cu provocarile de rigoare), perspectiva sa poti lasa dupa tine ceva, de a restaura primul spital din imperiu, perspectiva de a fi sub o presiune constanta (sa intri in costurile unui proiect bugetat acum 6 ani- au fost doar 2 firme la licitatie, incomplet, cu controale non stop datorita vizibilitatii, orice greseala fiind amplificata de toata lumea, de a reusi sa ai profit, etc. Da, este promitator. Si da, se poate si gresi.
Terminati cu stirile astea care sunt de milioane de euro . Robu si Primaria Timisoara nu au bani nici sa plateasca facturile de utilitati din scoli , spitale , gradinite nu de dat bani pe SF-uri
HOTII LA PUTERE……….PROMITATOR PENTRU BUZUNARELE UNORA,CHIAR ANCHETATI PENAL !!!!!!ESTE LA MODA…..TOTI PENALII …….MILIONARI IN EURO
o splendoare
Deliciu !
O porcarie. Cum sa te pui sa centru cultural in timp ce jumatate e inca spital. Si pe bani publici. Adica pe datoria populatie. Cei de la UE si-au dat seama ca e o mizerie. Rusine domnule primar. Rusine. Jonglerii ca in vremea lui Nastase.
Pai daca respectam proiectul vom sparge strada ce abia a facut-o Robu.
Deci poate si de aia este asa de scumpa distractia, ca spargem ce s-a facut. Poate dupa ce terminam venim iarasi cu un proiect ca sa readucem la cea a fost inainte. si tot asa, ce azi contruiam, maine spargeam.
Cat despre muzeu, da, frumos, dar ca sa fie cat de cat rentabil, trebuie mai inainte umplute cele 4600 mp. Si vad ca nu avem cu ce. Plus ca ne trebuie cam 1000 vizitatori pe zi ca sa fie rentabil. Impartim 1000 vezitatori pe zi la 8 ore si ne da 125 vizitatori pe ora. (Normal ultima ora nu se mai intra, dar, deh, sa fim optimisti) 125 pe ora deci 2 pe minut intra in muzeu. ! Hai sa nu ne prostim. Muzeul banatului , cand era deschis, avea cam 150 vizitatori pe zi si asta in zilele bune. Aveam pe cvineva la muzeu si stiu exact deci. . Asa ca nu cred ca deodata la acest muzeu vor venii 1000 pe zi.
Este frumos ca se renoveaza ceva, dar cladirea va sta goala si nefolosita. Vezi la Bastion ce goala este, Si daca vin 125 pe ora si stau in vizita cam 2-3 ore inseamna ca 3-400 de persoane deodata acolo. Nici nu e voie asa ceva. E imposibil! E adevarat ca arta trebuie subventionata, dar azi Timisoara este fara un muzeu, si nu-mi vine a crede ca la deschidere se vor inghesuii timisorenii la usa muzeului.
Nu te duci la muzeu in fiecare saptamana, Tu, cand ai fost ultima data la un mutzeu in Timisoara? Eu in 2013 la noaptea muzeelor la Palatul Baroc. In Timisoara. Am vizitat insa si vaticanul si muzee din Berlin, si muzezz din Bucurestzi. Plus alte mici muzee.
Deci