Evenimentul va avea loc în perioada 4-6 octombrie la Casa Tineretului din Timișoara, și va prilejui experiențe dintre cele mai diverse pentru vizitatori: demonstrații culinare și degustări de produse locale – se coace pâine de casă, se pregătesc plăcinte ca în Țara Zimbrilor, va avea loc o degustare de brânzeturi artizanale, mied și miere, vor fi organizate ateliere gastronomice și zeci de alte activități.
Festivalul va începe vineri, ora 17:30, cu o discuție provocatoare despre alimentație și sănătate, moderată de Dragoș Pătraru – Starea Sănătății.
A doua zi, sâmbătă, se va desfășura prima plimbare climatică din Timișoara, acțiune organizată de Asociația REPER21 sub egida Pactului Climatic European.
„Luăm orașul LA PAS, cu începere de la ora 11, de la Universitatea de Vest, pentru a-l observa împreună și a discuta o serie de provocări ale comunității timișorene în perspectiva adaptării sale la efectele schimbărilor climatice. Facem câteva opriri pentru a reflecta in situ la subiecte precum sursele de apă, spațiul verde urban, producția de hrană sănătoasă. Vor fi alături de noi în plimbare: Alexandra Petcu – Universitatea de Vest Timișoara, Alexandra Recășan – activistă de mediu, Ana-Maira Pălăduș – REPER21, Emil Zorilă – ambasador climatic și Oana Răducioiu Farka – producătoare din rețeaua ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești”, au transmis, joi, organizatorii.
La finalul plimbării climatice, la festival, participanții vor fi serviți cu supa anti-risipă, vor afla idei practice de combatere a risipei alimentare și soluții de revalorificare a subproduselor rezultate în procesul de producție al alimentelor, alături de elevi, studenți și profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
Duminică, de la ora 14, publicul este invitat la o degustare interculturală, unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului în fiecare an.
Oaspeții vor fi așteptați LA PAS cu bunătăți diverse de la producători locali și puncte gastronomice din diferite regiuni ale țării: pere uscate, ulei de dovleac și nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră și grâu dur, conservă de vițel, mezeluri, brânză de burduf, caș proaspăt de oaie, zacuscă de vinete, gogoșari în sos de muștar cu legume, gogoși pe abur, cu nucă și mac, magiun cu prune, fără zahăr, dulceață din petale de mac sălbatic cu scotch whisky și dulceață din flori de liliac, cremă din struguri negri Cabernet, pălincă din Țara Silvaniei, vinuri și altele.
Programul LA PAS mai cuprinde film, carte, o expoziție foto și o instalație artistică în expoziție – Fabrica de Fast Fashion, prezentatǎ de Carina Iasmina Bălan, artist și antreprenor local în domeniul modei sustenabile.
40 de artizani și-au anunțat participarea la ediția LA PAS 2024, cu produse alimentare ecologice și provenite din comerțul echitabil, bijuterii și păpuși hand-made, obiecte de decor și obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice și de îngrijire naturale, accesorii și articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deșeuri textile sau reciclate.
În fiecare seară, de vineri până duminică, Festivalul LA PAS continuă cu Festivalul Time To Rock, organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, la care și-au anunțat participarea artiști precum: byron & Dream Quartet, Ana Coman, Imund, Diana Căldăraru, Gri, The Bandits, Volga ARM, Ribozom și Ioan Popovici. Participarea la activitățile din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepția concertelor, pentru care biletele pot fi achiziționate de AICI. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate.
Programul detaliat al Festivalului LA PAS 2024 este disponibil AICI.
Festivalul LA PAS este organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES.
Evenimentele au loc în cadrul proiectului „LA PAS în cartier”, dezvoltat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Proiectul este cuprins în Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin Programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.
Trimite articolul
XSă nu mai aud de ,,FESTIVALURI” !!! Parc-au înnebunit cu prețurile !!!!