Pentru concertul aniversar, Trio Contraste îi va aduce pe scenă, alături de orchestra Filarmonicii Banatul, dirijată de Tiberiu Oprea, pe DJ K-lu şi Ansamblul Percutissimo.
Cu o primă audiție mondială în prezenţa compozitorului şi patru lucrări compuse special pentru sărbătoriţi, evenimentul va avea un program spectaculos: Marea poloneză pentru pian şi orchestră de Fr. Chopin, Concert pentru flaut şi orchestră de Miklos Maros (primă audiţie absolută), Suita Ernst H. pentru marimbă şi orchestră de Ernst – Lothar von Knorr, Fragments from a Purple Vinyl pentru Trio Contraste şi orchestră (cu participarea extraordinară a DJ K-lu), de Gabriel Almasi, Hasya pentru Trio Contraste şi orchestră de Gabriel Mălăncioiu, Sentimentale şi Veloce pentru Trio Contraste şi orchestră de Claude Bolling şi Bossa Merengova pentru Trio Contraste şi orchestră de Mike Mower cu participarea Ansamblului Percutissimo.
„Sărbătorirea acestei aniversări printr-o seară muzicală exclusivă este un mic omagiu al instituţiei noastre pentru cei trei solişti care au dus faima lor, a filarmonicii timişorene şi a oraşului, mult peste hotarele ţării: Ion Bogdan Ştefănescu — flaut, Doru Roman — percuţie şi Sorin Petrescu — pian. Alături de ei, sunt sărbătoriţi şi toţi cei ce au colaborat la minunatele lor concerte, inclusiv orchestra simfonică, subliniază, în avancronica evenimentului, concertmaestrul Mircea Tătaru.
Concertul de vineri seara, dirijat de maestrul Tiberiu Oprea, va debuta cu Marea poloneză pentru pian şi orchestră op.22 de Frédéric Chopin. Mulţi compozitori au folosit acest dans naţional polonez ca sursă de inspiraţie pentru muzica lor, cu mai mult sau mai puţin talent. Karl Maria von Weber este compozitorul care -prin polonezele sale – a redat strălucirea viguroasă şi mândră a acestui tip de dans, amprenta capabilă de a justifica acest nume. Chopin l-a întrecut în inspiraţie atât prin caracterul lor mai viu, mai mişcător cât şi prin procedeele armonice. Pentru poloneza pe care o vom asculta, menţionăm că ulterior Chopin a compus o piesă — Andante spianato, cu rol de introducere. Este pentru pian solo şi i-a dat acelaşi număr de opus, pentru a fi mai clară apartenenţa. Acompaniamentul orchestral al Marii poloneze este ultima pagină simfonică a lui Chopin.
Următoarea lucrare din program este o primă audiţie, Concertul pentru flaut şi orchestră de Miklós Maros. Compozitorul s-a născut în Ungaria, la Pécs, în 1943, dintr-o familie de muzicieni: tatăl compozitor, mama violonistă. A activat mulţi ani în Suedia, la Stockholm, meritele sale fiind încununate de premiul Lifetime-Artists’ Award al Guvernului din Suedia, în 1990. Dintr-o scurtă analiză a partiturii, se observă că orchestra de coarde are un rol la fel de activ şi important ca şi cel al solistului. Urmează în program Suita „Ernst H” pentru orchestră de coarde şi percuţie, compusă de Ernst Lothar von Knorr. Acest compozitor german, autorul a peste 100 de compoziţii, a trăit între anii 1896 şi 1973. Aparţinând generaţiilor de artişti care au traversat cele două războaie mondiale, von Knorr s-a remarcat atât în compoziţie cât şi în domeniul educaţiei muzicale. Prietenia lui de o viaţă cu Paul Hindemit, a determinat şi o apropiere în domeniul stilistic muzical. Vom asculta suita în orchestrarea lui Sorin Petrescu. Partea întâi se va încheia cu Fragments from a Purple Vinyl pentru Trio Contraste şi orchestră de Gabriel Almasi, cu participarea extraordinară a DJ K-lu.
Partea a doua a concertului va începe cu lucrarea lui Gabriel Mălăncioiu, „Hasya” pentru Trio Contraste şi orchestră. Gabriel Mălăncioiu s-a născut la Braşov, în 1979. La Timişoara a ajuns frecventând cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii, în paralel – între 2000 şi 2005 – urmând şi cursurile Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest. Neobosit în a învăţa de la maeştrii, a urmat o lungă serie de perfecţionări în domeniul componistic, cu mari personalităţi din toată Europa. Prima audiţie absolută a lucrării „Hasya” a avut loc în 14 mai, 2010, la Timişoara.
Claude Bolling are, la cei 82 ani împliniţi, o bogată carieră de pianist, compozitor, orchestrator şi chiar actor. A scris muzică de film la peste 100 de producţii. S-a specializat în jazz, îndeosebi cel francez, gen în care este cunoscut ca marele renovator în Franţa. A colaborat cu numeroase staruri din domeniul jazzului dar şi cu compozitori de muzică clasică. Vom observa tendinţele stilului său prin cele două lucrări pe care le vom asculta în continuare: Sentimentale şi Veloce.
Ultima lucrare din program este „Bossa Merengova” pentru Trio Contraste şi orchestră – o compoziţie realizată de Mike Mower, care necesită şi participarea unui ansamblu de percuţie. Vineri seara ne va ajuta Ansamblul „Percutissimo” format din Ferencz Szekeres, Dorin Pop, Szabo Csongor-Zsolt, Alex Florescu şi Daniel Iorga. Mike Mower s-a născut în 1958, în Anglia. A studiat pianul, flautul şi mai apoi saxofonul. A avut o intensă activitate în propria sa editură de muzică orientată în principal pe editarea muzicii de jazz. Această preocupare i-a permis cunoaşterea diferitelor stiluri de muzică de jazz, dar şi de muzică clasică. Cele mai multe dintre compoziţiile lui sunt un amestec de stiluri- dar au un mare succes la public, dovadă că multe ansambluri renumite îi comandă în continuare lucrări noi”.
Biletele pentru acest concert au preţuri cuprinse între 10 şi 30 de lei.
Foto © fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!