Luna aceasta s-au împlinit 26 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, așa că au reînceput discuțiile despre Muzeul Revoluției. Senatorul PNL Ben-Oni Ardelean sa anunțat că au fost alocați deja bani pentru studiile necesare: 1 milion de lei. Despre locul potrivit încă nu s-a discutat, susține senatorul de Timiș.
„Sunt 1 milion de lei pentru studii. Cu privire la locație nu am un răspuns concret, sunt câteva… Urmează să se facă o comisie la nivelul Ministerului Culturii, proiectul este în colaborare cu Primăria Timișoara. Memorialul Revoluției este o posibilă locație, fiind clădirea Ministerului Culturii, iar dacă Ministerul Culturii va decide să aloce încă o responsabilitate celor de la Memorial sau să mărească capacitatea respectivă, o va face”, a declarat Ardelean.
Consilierul local Petrică Folică, PNL, le-a spus colegilor lui din Consiliul Local Timișoara că trebuie demarate urgent procedurile pentru amenajarea muzeului. A găsit el locul potrivit: în clădirea Garnizoanei militare.
„Sediul adecvat pentru Muzeul Revoluției este chiar clădirea Garnizoanei militare, în fața căreia, în decembrie 1989, au fost uciși sau răniți cetățeni ai Timișoarei care protestau împotriva regimului comunist. Le datorăm recunoștință veșnică martirilor Timișoarei”, a precizat Petrică Folică.
Clădirea care adăpostește Garnizoana aparține, de anul acesta, Consiliului Județean Timiș. Autoritățile județene au anunțat deja că își doresc să mute acolo Biblioteca județului.
„Nu m-am gândit la o astfel de variantă. Noi va trebui să stabilim destinația foarte clară a Garnizoanei. Am spus că acolo vom face biblioteca centrală a județului Timiș și abia apoi putem vorbi despre o altă destinație a spațiului. Noi avem obligația, prin protocolul de preluare a garnizoanei, să asigurăm acolo, în primul rând, spațiul necesar pentru funcționarea Centrului Militar Județean. Abia după aceea putea discuta de alte propuneri”, ne-a declarat Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.
Potrivit lui Petrică Folică însă, imobilul din Piața Libertății este perfect pentru Muzeul Revoluției.
„Simbolistica și arhitectura clădirii o face potrivită pentru un muzeu. Spațiul interior este constituit din foste celule de detenție cu vizetă, cu iluminare naturală redusă, ceea ce face spațiul neadecvat pentru activități ce necesită o bună iluminare, cum ar fi o bibliotecă. Muzeul Revoluției Anticomuniste va fi un reper unic pentru cunoașterea adevărului istoric de către generațiile tinere și va demonstra, încă o dată, că la Timișoara se dă ora exactă a democrației”, consideră consilierul local.
Acesta cere autorităților județene să transmită, în administrare sau în folosință, clădirea Garnizoanei din Piața Libertății în vederea amenajării unui Muzeu al Revoluției Anticomuniste. Decizia finală le va aparține însă consilierilor județeni.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!