„Scoaterea din cimitirul în care a fost instalat de autorităţile române în 1936 şi instalarea acestui monument într-o piaţă centrală a oraşului ar da pur şi simplu o palmă memoriei înaintaşilor noştri, luptei lor şi demnităţii noastre. Pentru o mai bună înţelegere a celor afirmate, vă aducem la cunoştinţă câteva fapte istorice, pe care sfătuitorii dumneavoastră ar trebui să le cunoască. În 1849, unul dintre marii noştri revoluţionari paşoptişti, bănăţeanul Eftimie Murgu, susţine detronarea habsburgilor şi o nouă lege a naţionalităţilor, care cuprindea drepturi minimale pentru români. Fiindcă are curajul de a vota împotriva habsburgilor este arestat şi condamnat la moarte prin spânzurătoare pentru “înaltă trădare faţă de monarhia habsburgică”. Numai mişcările de protest ale românilor din imperiu duc la comutarea pedeapsei la patru ani de închisoare, pe care Eftimie Murgu, profesorul de filosofie al lui Nicoale Bălcescu şi C.A. Rosetti, îi va executa! Aşadar, fidelitate faţă de cine avem de arătat, domnule primar? Uneori, pietrele nu pot fi mutate dintr-un cimitir doar pentru că ar concorda estetic cu imobilele dintr-un spaţiu viu, uman şi istoriceşte!”, îi scrie Diaconu primarului.
Deputatul de Timiş îi spune lui Robu că ar putea avea „sfătuitori nepricepuţi sau rău intenţionaţi”. Totodată, Diaconu îi scrie edilului Timişoarei că se va opune vehement mutării „Coloanei Fidelităţii” în Piaţa Bălcescu, atât el cât şi oamenii domnului Dan din Timişoara.
„Vă asigurăm de sprijinul nostru, în cazul în care veţi decide ridicarea în Piaţa Bălcescu a unui monument în memoria înaintaşilor noştri paşoptişti, din care să nu lipsească Eftimie Murgu şi Nicolae Bălcescu!”, îi mai scrie Diaconu lui Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!