Din păcate, vremea nu a ţinut cu organizatorii Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber de la Timişoara. La scurt timp după ce a început evenimentul s-a înnorat şi a început să plouă. Chiar şi aşa, interesul publicului a fost unul ridicat. Oamenii au luat loc la terase şi au gustat din plin din clasicele preparate româneşti la grătar: mici, frigărui, grătare, aripi de pui, dar şi hamsii. Mititeii pot fi găsiţi la 2 lei bucata, iar o frigăruie sau un grătar ajunge lejer la 12 lei bucata. Alternativa este gulaşul, la 20 de lei porţia, de oaie, vită, porc sau pui. Mulţi au preferat să se sature doar cu mirosurile de la terase…
La stadion a întreţinut atmosfera un grup de folclorişti bănăţeni condus de fostul director al Direcţiei de Finanţe Timiş, Iulius Jichici, cunoscut şi ca acordeonist.
Momentul muzical a fost urmat de o demonstraţie live de gătit realizată de celebrul bucătar Antonio Pasarelli.
La ora 14.30, 12 bucătari români, ajutaţi de colegi israelieni de la echipa Taste of Peace, au început să gătească mâncarea de record. Într-o tigaie gigant, de 16 metri pătraţi, specialiştii în gătit au pus 200 de kilograme de ciolan împărţite în 130 de bucăţi şi 50 de kilograme de fasole. În tigaia imensă au mai fost puse foi de dafin, sare şi vegeta.
La final, Gissur Gudmundsson, preşedintele World Association of Chefs Societies (WACS – Asociaţia Mondială a Organizaţiilor de Bucătari), a omologat recordul celei mai mari mâncări cu ciolan afumat din lume. Desigur, spectatorii au fost principalii beneficiari ai mâncării. Peste 1.000 de porţii din fasolea cu ciolan vor fi împărţite gratuit celor aflaţi la eveniment. Asociaţia Naţională de Gastronomie din România este cea care a pus la cale acest record. Reuşita de sâmbătă reprezinta totodată al şaptelea record al asociaţiei.
Tion.ro este partener al festivalului gastronomic de la Stadionul Dan Păltinişanu.
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber continuă şi duminică la Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!