Oficialii Primăriei Timişoara se declară preocupaţi de calitatea aerului, anunţă extinderea spaţiilor verzi, noi parcuri şi plantări de arbori, cer monitorizări în zonele industriale, dar una din marile probleme pe care o reclamă cetăţenii o reprezintă praful generat de nenumăratele şantiere deschise în oraş. Îl respirăm cu toţii, îl vedem pe pantofi şi maşinile care ar trebui spălate zi de zi…
Cu toate acestea, primarul Nicolae Robu spune că avem mai puţin praf acum decât înainte, pe vremea fostului primar, când Timişoara a ajuns pe lista neagră a Comisiei Europene din cauza poluării.
„Măsurătorile vă contrazic, este mai redus praful… Nu noi le-am făcut, măsurătorile. Sunt făcute de staţii… De ce n-aţi păstrat pantofii de dinainte? (…) V-aţi păstrat pantofii, să vedeţi cum au fost înainte? V-aţi păstrat praful de pe maşini, de altădată? Contraziceţi măsurători obiective. Avem măsurători atâtea câte sunt făcute de către Comisia Europeană, după normele care funcţionează în toată Europa, nu numai în Timişoara. Aceste măsurători arată, fără să fim noi implicaţi în ele, că în Timişoara s-a produs o îmbunătăţire în ceea ce priveşte particulele de praf şi alţi parametri pe care îi măsoară acele staţii, în atmosferă. Astea nu pot fi contestate”, afirmă Robu.
Cu toate acestea, edilul spune că nu este mulţumit de situaţia din oraş şi că se iau măsuri pentru reducerea poluării.
„Eu am spus că sunt nemulţumit de situaţia pe care o avem şi că noi continuăm – şi să spălăm străzile cu acele substanţe care ţin praful la sol, nu-l lasă să se ridice, că facem asta, poate n-aţi ştiut, de când sunt eu primar, continuăm să desfiinţăm acele fâşii, unde avem posibilitatea, peste care calcă maşinile şi duc noroiul pe carosabil şi luăm toate măsurile pe care le putem lua, dar nimeni nu este Mafalda, nimeni nu poate să schimbe oraşul acesta dând din degete”, a adăugat Robu, iritat de faptul că apar acum reclamaţii privind praful, când se mişcă lucrurile în oraş.
În ceea ce priveşte modul în care se lucrează în oraş – lucrări care se tot prelungesc, şantiere neîngrădite şi nesemnalizate corespunzător sau deloc, autovehicule care ies de pe şantiere fără să fie spălate roţile anterior etc. şi alte nereguli constatate de timişoreni -, primarul Nicolae Robu spune că… nu există control.
„Înţelegeţi că sunt lucruri care scapă controlului. Nu ai ce să faci decât să ai răbdare să duci lucrurile la bun sfârşit. Aquatimul credeţi că n-ar vrea să se termine lucrările mai repede? N-ai niciun control, te trezeşti cu firme neserioase, care câştigă licitaţia şi care produc toate aceste necazuri. Iar tu nu poţi să reziliezi contractul uneori. Dacă ai face asta nu te-ai mai încadra în termene şi ai pierde banii. Suntem în situaţia în care alegem între rele. Din păcate, avem de suportat noroiul, aerul cu praf, în loc de o săptămână într-o zonă, o lună într-o zonă, asta este…”, a mai declarat Robu.
Edilul dă însă asigurări că Poliţia Locală aplică amenzi. Că face, dar tace, pentru că autorităţile n-au făcut public până acum vreun rezultat al acestor intervenţii.
Cât despre eficienţa staţiei de filtrare a aerului de 190.000 de euro pe care a cumpărat-o primăria, concluzia lui Robu este ca ea dă rezultate, aerul este mai curat în preajma ei, dar nu putem umple oraşul de astfel de staţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!