În Timişoara sunt înregistrate 14.500 de clădiri istorice, aflate în cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric. Majoritatea acestora sunt într-o stare avansată de degradare, deoarece proprietarii nu dispun de banii necesari pentru reabilitare, Timişoara riscând să îşi piardă trecutul arhitectural.
Această a fost încă una din problemele abordate de trei experţi britanici, Matthew Tucker – expert în trafic; Richard Flisher – expert în urbanism şi arhitectură şi John Phipps – expert în urbanism şi reabilitarea cartierelor istorice, care au petrecut, săptămâna trecută, mai multe zile la Timişoara, încercând să găsească soluţii pentru unele din problemele cu care se confruntă municipalitatea.
„Sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute cu casele şi cartierele istorice din Timişoara. Important este ca nu toate lucrurile să fie făcute în acelaşi timp, iar problemele trebuie prioritizate. Nu încercaţi să faceţi totul deoadată. O mare provocare pentru centrul istoric al Timişoarei este de a proteja clădirile istorice şi în acelaşi timp să încurajăm dezvoltarea economică şi progresul. Iar o parte din planul general de dezvoltare trebuie să conţină anumite căi de urmat legate de modalitatea în care trebuie rezolvată această problemă”, a afirmat John Phipps, expert în urbanism şi reabilitarea cartierelor istorice.
Afirmaţia expertului britanic vine în contextul în care, din 2006 şi până în prezent, printr-un parteneriat încheiat cu Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), Primăria Timişoara a reuşit să reabiliteze cinci clădiri istorice, din Piaţa Unirii nr. 9 şi nr. 10, de pe străzile George Coşbuc nr. 1 şi Timotei Cipariu nr. 1, precum şi vitrinele imobilului de pe Ştefan cel Mare nr. 2.
Valoarea totală a lucrărilor cu caracter demonstrativ a fost de 550.000 de euro, în proporţie de 70% fiind contribuţia GTZ, iar 30% cea a proprietarilor, respectiv a primăriei. Un simplu calcul arată că, în cinci ani, municipalitatea a reuşit să reabiliteze, parţial, cinci imobile istorice, reprezentând circa 0,03 la sută din moştenirea arhitectonică a Timişoarei. Expertul englez a afirmat că a sesizat „mai multe frustrări” ale municipalităţii legate de protejarea clădirilor istorice, care derivă din caracterul incert al proprietarilor şi din fondurile limitate pe care le are la dispoziţie pentru renovarea clădirilor monument din Timişoara.
„Am sesizat şi mai multe frustrări pe care municipalitatea le are legate de protejarea clădirilor istorice care sunt rezultate din statutul proprietăţii asupra terenului, clădirii şi de ordin financiar. Aceste bariere în calea dezvoltării şi a protejării monumentelor istorice trebuie abordate
corect. Un lucru important e ca în timpul restaurărilor clădirilor şi cartierelor istorice, să ţinem cont de caracterul istoric al clădirilor şi perioada din care provin şi să nu îl distrugem”, a mai spus Phipps.
Concluziile britanicilor vor fi prezentate în următoarele zile şi consilierior municipali.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!