Vă reamintim că de mai bine de un an, în judeţul Timiş se desfăşoară prospecţiuni petroliere, după ce mai multe perimetre au fost concesionate de diverse companii petroliere. În unele cazuri, reprezentanţii firmelor de prospecţiuni nu au fost lăsaţi să intre pe terenuri private de către proprietarii acestora, iar de aici a început un întreg scandal. La Săcălaz, de exemplu, zeci de proprietari de terenuri au fost notificaţi de firma ADX Energy – cea care a concesionat drepturile de explorare şi exploatare petrolieră în zonă – că vor fi acţionaţi în judecată dacă nu permit accesul pe terenurile lor. Cum majoritatea oamenilor nici nu a dorit să stea de vorbă cu reprezentanţii companiei petroliere, aceasta i-a acţionat în judecată.
„În motivarea acţiunii reclamanta a arătat că, în fapt, este titulara Acordului de Concesiuni de explorare, dezvoltare petrolieră în perimetrul EX-10 Parţa, în urma câştigării unei licitaţii publice organizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) în anul 2010 de către Audax Resources LTD., respectiv în prezent ADX Energy Panonia SRL. Începând cu anul 2013 societatea a început operaţiunile specifice primei faze, cea a achiziţionării de date. Din păcate, dacă a reuşit în alte comune să desfăşoare activitatea în bune condiţiuni, cu respectarea prevederilor legale, achiziţionând date, măsurătorile sale s-au oprit în comuna Săcălaz. Reclamanta a precizat că nu poate şă-şi îndeplinească obligaţiile asumate faţă de Statul Român, întrucât pentru terenurile aflate în extravilanul comunei Săcălaz întâmpină opoziţie din partea proprietarilor de terenuri, inclusiv din partea pârâţilor”, se arată într-o sentinţă dată de Judecătoria Timişoara într-unul din aceste procese.
Reprezentanţii companiei petroliere au mai încercat să îi convingă pe proprietarii de terenuri din zona Săcălaz că măsurătorile nu sunt periculoase pentru mediu, iar dacă utilajele lor le vor strica recoltele, firma i-ar fi desăgubit. Totul a fost însă în zadar, proprietarii de terenuri şi-au menţinut hotărârea.
În consecinţă, în instanţă cei de la ADX Energy au încercat să demonstreze faptul că nu pot să efectueze prospecţiuni petroliere dacă nu pot intra pe terenurile oamenilor, iar dacă nu efectuează aceste măsurători firma va fi obligată „să şi plătească penalităţi foarte mari Statului, pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate”.
În graba de a intra pe terenuri private, cei de la ADX Energy au cerut instanţei să emită o ordonanţă preşedinţială, însă judecătorii au considerat că nu pot face acest lucru.
„Instanţa reţine că nu se poate apela la instituţia ordonanţei preşedinţiale ori de câte ori există un litigiu între două părţi privind dreptul de proprietate şi există riscul ca dreptul unei persoane să fie încălcat. Nu este suficientă invocarea producerii unei pagube viitoare pentru a trage concluzia existenţei unei urgenţe, cu eludarea dispoziţiilor de drept comun şi recurgerea la procedura ordonanţei”, se mai arată în sentinţa amintită, care a fost similară în toate cele câteva zeci de procese intentate de compania petrolieră proprietarilor de terenuri din Săcălaz.
Evident, cei de la ADX Energy nu au fost de acord cu sentinţa primită, aşa că au făcut recurs. Cauza s-a judecat la Tribunalul Timiş, iar sentinţele au început să curgă în această perioadă şi nu sunt deloc bune pentru compania petrolieră.
Mai mult, magistraţii Tribunalului Timiş au dispus şi achitarea cheltuielilor de judecată.
Ameninţări şi acuzaţii de tentativă de omor
Cazul de la Săcălaz nu este singular în judeţul Timiş. La finele lunii august a anului trecut, un activist de mediu îl acuza pe fostul candidat UNPR la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş Iosif Ingrish, în prezent reprezentant al unei firme de prospecţiuni ce face măsurători pentru NIS Petrol, că ar fi încercat să treacă peste el cu maşina. Totul a pornit de la o dispută legată de dreptul firmei de prospecţiuni de a intra pe terenuri private, în zona Sânnicolau Mare.
Judeţe diferite, speţe similare
Nu numai proprietarii de terenuri din judeţul Timiş au aceste probleme. Şi în Arad, aceştia sunt ameninţaţi cu procese din partea aceleiaşi firme, Prospecţiuni SA, cea care face măsurători şi la Săcălaz.
„În conformitate cu Legea 238/2004 (n.r. ), Panfora are un drept de servitute legală asupra terenurilor necesare accesului precum şi desfăşurării oricăror activităţi implicate de activităţile de explorare în cadrul perimetrului. Durata acestui drept de servitute legală este cea a operaţiunilor petroliere”, se arată într-un document semnate de Marius Milea, director de operaţiuni în cadrul Prospecţiuni SA, transmis, recent, mai multor primării, precum Sântana şi Curtici.
Oamenii din zonă sunt somaţi să se prezinte la un cabinet de avocatură pentru stabilirea rentei, în caz contrar fiind atenţionaţi că vor fi acţionaţi în judecată.
„În cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere cu privire la cuantumul rentei în termen de 60 de zile, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor judecătoreşti competente în vederea stabilirii cuantumului rentei”, mai spun cei de la Prospecţiuni SA.
Alte articole pe aceeași temă:
Cu picioarele in perimetrul EX-6 Curtici
Citiți principiile noastre de moderare aici!