Primarul Timișoarei a anunțat încă din luna februarie că își dorește ateliere de lucru pentru angajații Direcției de Mediu din primărie, pentru că se teme să-i trimită pe teren ca să nu mai ciopârțească arborii din oraș.
„Primim sesizări și plângeri de ce primăria încă nu a venit să taie sau să corecteze coroana la un anumit copac, că deranjează, că e periculos, că bate în geam, că interferează cu firele electrice. Celălalt gen de sesizare e că de ce primăria a corectat, a tăiat, a făcut acolo și asta este tensiunea în care ne aflăm și pe care putem s-o rezolvăm doar dacă avem niște criterii mult mai clare și o procedură mult mai profesionistă prin care ne asigurăm că dacă se face o lucrare de corecție se va face în mod profesionist. Asta înseamnă că nici nu mai trebuie să ne fie frică să dăm o comandă atunci când ni se cere, pentru că momentan eu, cel puțin, sunt mai reticent să trimit o echipă, pentru că nu știu cum va arăta acest copac după intervenție”, explica Fritz în februarie.
El spunea încă de atunci că a avut întâlniri cu peisagiști și se lucrează deja, „cu foarte multă energie”, la un program care să dea asigurări că toaletările arborilor sunt făcute profesionist.
„De multe ori, aceste corecții se fac cu personal care nu are calificările necesare. O să începem, și am luat legătura cu mai mulți experți din țară și din străinătate, nu există foarte mulți care au această expertiză, cred că există un singur «arborist» atestat în România, o să facem o serie de ateliere de lucru, de formare continuă cu personalul care lucrează pe teren. Am început și un proces de reorganizare, prin care inspectorii noștri de teren controlează mai bine ce se face și au un catalog de criterii mai clare pentru comenzile acestor defrișări”, mai spunea edilul-șef.
Workshop anunțat de peisagiști
De la începutul anului și până acum nu s-a mai vorbit pe acest subiect. Un prim workshop va avea loc în toamnă, iar anunțul nu a venit din partea primăriei, ci a fost făcut de președintele Asociației Peisagiștilor din România, Filiala Vest.
Potrivit lui Andrei Condoroș, workshopul va fi organizat de AsoP, Enel și Primăria Timișoara, atelierul urmând să aibă loc în toamnă. Va fi susținut de Alexandru Purcaru, care este „singurul arborist din România certificat internațional (ISA).
„Alexandru Purcaru este invitatul AsoP, Filiala Teritoriala Vest , AsoP Romania , ENEL și Primăria Municipiului Timișoara la un workshop, care va urmări, printre altele, formarea și educarea specialiștilor Direcției de Mediu și societății, în sensul unei gestionări mai bune a patrimoniului verde al orașului, respectiv intervenții”, a transmis președintele AsoP Vest, pe Facebook.
Alexandru Purcaru s-a aflat săptămâna trecută la Timișoara, unde a intervenit, la o solicitare a unui privat, asupra celebrului castan din curtea Casei Artelor – Direcției Județeană pentru Cultură Timiș. Acolo a mers și cineva de la Direcția de Mediu din Primăria Timișoara, dar și primarul Dominic Fritz.
„Menționez că prezența Direcției de Mediu a Primăriei la această intervenție, merci Rebecca Bedelean de info, (Rebecca Bedelean este vicepreședinte AsoP Vest – n.r.) și a însuși primarului Dominic Fritz nu mă mai miră. Salut pe această cale deschiderea totală a actualei administrații înspre specialiști, aceia pe bune, indiferent cine sunt aceștia. Dorința de a face lucrurile altfel este reală.
Nu în ultimul rând, pare un lucru mărunt, însă schimbarea nu vine peste noapte. Schimbarea de paradigmă cere timp și efort. Vegetația orașului, arborii orașului (fie ei de patrimoniu sau nu) sunt agresați constant și în același mod de către oameni neinstruiți, dezinteresați și dezorganizați. Acest lucru trebuie să înceteze”, a completat Condoroș.
Intervenția în curtea Casei Artelor a presupus punerea în siguranță a curții, curățarea castanului de părți uscate, rărirea coroanei unde a fost cazul. În urmă a rămas, spune președintele AsoP Vest, „imaginea unui arbore aproape neatins”.
Castanul a fost norocos, mai precizează Andrei Condoroș, pentru că „în ultimii opt ani au căzut mii de arbori sub lanțul drujbelor în Timișoara, mânate de vanitatea și incultura câtorva”.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAtelier organizat de primarie, pentru primarie… Intereseaza, pentru ca ce?! E ca si cum am face articol ca la firma nustiucare vine o domnisoara sa tina atelier de cum spalam canile la bucataria comuna, sau cum raspundem corect pe telefonul de servici la apeluri. Are acest workshop alicat bani extra, si cineva face articole de presa justificative? E o actiune de PR a primariei, ne-etichetata corespunzator? Ca pana discutati si va laudati voi acolo singuri, pe strada la noi e un nene care in fiecare primavara ciunteste metodic copacii “de la el” din fata casei, pana ii lasa ca doi busteni cheli. Omul e apucat, si/sau asa a apucat el. Are scara, foarfece mare si atitudine artagoasa. Daca ii zici ceva, face urat, daca il parasti, face probleme, se razbuna cu lucruri mici dar sacaitoare. Pe cand va avea primaria capacitatea sa ii explice unui astfel de om ca ce e pe strada le revine lor sa se ocupe, astfel incat el sa inteleaga si sa se rezume la propria curte?! Vara pe toti pietonii ii bate soarele in cap pe acea portiune, iar copacii nu sunt plantati de el… Cand vine careva de la utilitati sa faca sapaturi, distrug si lasa asa iarba, flori si tufe plantate voluntar de noi in fata casei si ingrijite – si lasa asa. Deci cand e sa strice, isi aduc aminte ca e al orasului acel spatiu, dar cand e sa protejeze, sa ingrijeasca, sa curete – ii lasa pe fiecare sa se descurce, de unde impresia lu nenea ciuntitor de copaci ca e “treaba lui” ce face acolo.
Avem facultate de horticultura in oras, sa toaleteze copacii studentii si profesorii de acolo, daca angajatilor primariei nu le pasa. Ce workshop, alta cheltuiala inutila pe banii contribuabililor, se toarna o gramada de betoane inutile prin parcurile din centru, betoane de 20-30 cm de care nu e nevoie, bate soarele pe ele, se incalzesc si usuca tot in jur, prostie si rautate combinate, nu avem nevoie de asa ceva, plecati de aici.
As dori sa propun și un workshop despre cum se întreține corect iarba din parcurile Timișoarei. Se poate începe cu lecția udatul gazonului.
Și de ce nu Asociația Instalatorilor din Timișoara ar putea tine un workshop pentru cei de la primărie, despre cum se repara corect fântânile arteziene din Parcul Central.
Și mă rog frumos de ce le trebuie singurul “arborist” din țară? Horticultura, peisagistica, silvicultura chiar nu sunt ok? Nu că aș avea ceva împotriva arboristului – dar dacă e unul și gura probabil este mai greu de obținut. Iar la horticultură sunt destul de sigură că știu să taie crengi. Poate in loc de un workshop pentru necalificați ar trebui să se trimită pe teren echipe cu un om de specialitate?
din pacate chiar trebuie dar nu doar cineva care sa ii invete care ii un copac uscat si putred si care ii verde sanatoas
pt ca ei taiau cu precadere copacii pominii arbori sanatosi daca va aduceti aminte Salcamii dar si alti arbori al carar lemn probabil il valorificau intrun fel sau alt pt foc si niciodata arborii putrezi si care chiar erau un pericol pt masini si cetateni vezi exemplu cel mai bun pe Bulevardul Republicii.
Eu as zice ca de fapt le trebuie un director sef necorupt care sa ii sanctioneze aspru cand taie ilegal si aiurea vreun copac din diverse motive !!!