În ședința de consiliu local de vineri urmează să fie aprobat Planul de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prestate de beneficiarii de ajutor social din municipiul Timişoara pentru anul 2015.
Aceste persoane ar urma să muncească la salubrizarea parcurilor (măturat alei, adunat hârtii, PET-uri, frunze, crengi și alte deșeuri, curățat zăpada)și a piețelor (măturat, spălat, adunat hârtii, PET-uri și alte deșeuri) din oraș. Reprezentanții societăților Horticultura și Piețe trebuie să țină evidența efectuării orelor de lucru și să întocmească un pontaj pe care să îl transmită lunar Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara.
Legea 416/2001 privind venitul minim garantat prevede că „pentru sumele acordate ca ajutor social, conform prevederilor prezentei legi, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local”.
Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că zeci de persoane au prestat astfel de activități, în fiecare lună, în 2014.
„Pe parcursul anului trecut, au prestat ore de muncă, în medie, 62 de persoane/ lună, iar activităţile au cuprins: salubrizarea parcurilor aflate în administrarea SC Horticultura SA, respectiv salubrizarea pieţelor aflate în administrarea SC Pieţe SA. Numărul orelor de muncă pentru persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă. Spre exemplu, o persoană singură a prestat aproximativ 27 de ore/ lună, iar în cazul unei familii care a beneficiat de ajutor social numărul de ore prestat a fost de aproximativ 70 de ore/ lună”, explică purtătoarea de cuvânt a municipalităţii, Alina Pintilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!