La Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, un medic pediatru consultă de trei ori pe săptămână cazuri venite din mai multe judeţe din ţară şi încearcă să-i convingă pe părinţi să-şi ajute copii să fie sănătoşi.
„Avem tot mai mulţi copii obezi şi acest lucru se vede nu doar pe stradă, ci şi în clinica de pediatrie, unde avem tot mai multe cazuri. Trebuie ştiut că această problemă de sănătate poate fi rezolvată. Noi derulăm un program în cabinetul de nutriţie din policlinica Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” şi consultăm gratuit astfel de cazuri. Copiii sau tinerii până la 18 ani care ajung la noi sunt consultaţi, măsuraţi, le facem o evaluare a dietei şi primesc recomandări individuale”, spune dr. Adela Chiriţă, medic pediatru la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.
În zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 15.00 şi 19.00, cu o programare la telefon 0724.369.599, copiii şi tinerii pot beneficia de aceste consultaţii pentru obezitate.
Medicii spun că părinţii au un rol esenţial în rezolvarea acestor probleme. Ei trebuie să înţeleagă cât de important este pentru copilul lor supraponderal să rezolve din timp această problemă şi să-l ajute să mănânce sănătos.
„Rezultatele muncii noastre depind foarte mult de părinţii acestor copii, de felul în care ei îi ajută să respecte regulile necesare. Copiii nu trebuie să ţină diete drastice, iar regula noastră e simplă: zero sucuri, o oră de joacă sau sport, sub două ore de computer şi televizor şi cinci porţii de fructe sau legume pe zi pentru a fi sănătos”, a mai explicat dr. Adela Chiriţă, care precizează că munca sa este coordonată de prof. dr. Ioana Micle.
Statisticile neoficiale arată că un procent de aproximativ 15-17% dintre copiii din România sunt supraponderali, iar cei mai mulţi sunt băieţi.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!