Piaţa Sfântul Gheorghe a fost una bogată în descoperiri arheologice. În zonă era prevăzută o amenajare de tip amfiteatru, autorităţile şi cei implicaţi în proiectul de reabilitare a centrului istoric se aşteptau să găsească anumite vestigii, dar ceea ce a ieşit la lumină după ce au început săpăturile în acest spaţiu a reprezentat o surpriză.
„Începerea lucrărilor de decopertare în zona amplasării amfiteatrului propus a dus la descoperirea primelor vestigii arheologice, respectiv fundaţia Bisericii Iezuite Sf. Gheorghe, demolată la începutul secolului XX, pe un amplasament prezumat în cadrul proiectului iniţial. Lucrările de cercetare preventivă au dus la descoperirea următoarelor vestigii: colţul de N-V din fundaţia Bisericii Iezuite demolată la 1914 – zidurile au o grosime medie de 2 m şi o adâncime de cca. 1,8m de la cota terenului amenajat; două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei, pe un traseu paralel cu fundaţia Bisericii Iezuite (…) – zidurile au o grosime ce variază între 25-80 cm şi o înălţime de cca. 50 cm; fundaţie minaretului din cărămidă; cimitirul musulman, în zona N-E a pieţei, spre liniile de tramvai, din care au fost cercetate 86 de morminte; sub nivelul moscheii au fost descoperite două niveluri de case din lemn ce aparţin de Timişoara preotomană; două apeducte din perioada otomană”, au explicat reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Ce se va păstra şi valorifica din toate aceste vestigii arheologice? Ruinele Bisericii Iezuite şi zidurile Moscheii Sultanului Biruitor – Geamia ilustră, cu minaretul acesteia, care, spre deosebire de vestigiile din Piaţa Libertăţii, vor fi expuse liber, anunţă oficialii municipalităţii. Aceasta este soluţia de punere în valoare care a fost aprobată.
Este prevăzută totodată şi relocarea statuii Sf. Gheorghe.
„Proiectul prevede punerea în valoare prin expunere liberă a vestigiilor fundaţiei Bisericii Iezuite în amplasamentul în care a fost descoperită, precum şi a vestigiilor otomane reprezentate de fragmente de ziduri de cărămidă şi fundaţia minaretului. În acest sens, soluţia aprobată prevede denivelarea unei părţi din piaţă, sub forma unui amfiteatru, conservarea, restaurarea şi reabilitarea ruinelor. Totodată, statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe va fi relocată în golul de formă rectangulară, în partea de NV a Bisericii Iezuite. Vor fi montaţi stâlpi de iluminat public şi vor fi montate plăci informative din bronz”, au precizat reprezentanţii primăriei.
Lucrările de reabilitare din centrul istoric al Timişoarei trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an.
Articole pe aceeași temă:
Candva, pe-aici treceau camile! Noi descoperiri pe santierul din Piata Sf. Gheorghe
Case de dinainte de cucerirea otomana, in Piata Sf. Gheorghe din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!