Mantrayana sau “calea mantrelor, calea rostirilor sacre” (în limba sanscrită), este calea exprimării de dincolo de cuvinte, a limbajului ce-şi transcende graniţele spaţiului geografic, a muzicii care are o singură temă: Sacrul. Explorând adâncurile sufletului pe aripile invizibile ale unor instrumente muzicale precum hang – o invenţie recentă cu o formă inedită ca de OZN, încununat de un sound ambiental, eteric, meditativ, sau alte intrumente de o mare bogăţie armonică precum bansuri (flaut indian), sitar (india), djembe (percuţie orientală), Mantrayana îşi găseşte o adâncă influenţă în cultura tradiţionala din spaţiul balcanic şi oriental fiind o expresie modernă a valorilor nemuritoare ale muzici modale tradiţionale.
Hangul este unul din cele mai noi instrumente muzicale, care a fost prezentat lumii în anul 2001, la celebrul Musikmesse din Frankfurt. Claudiu Lazarciuc este un meloman desăvârşit, însă admiraţia lui pentru artă se exprimă şi sub alte forme – pictura în ulei, desenul în cărbune ori poezia. Hangul are o formă asemănătoare unui OZN, iar sunetele scoase parcă aparţin unei alte galaxii, sound-ul e unic, rafinat, meditativ. Nu este un instrument pe care-l poţi achiziţiona oricând, şi asta datorită faptului că doar cei ce l-au inventat ştiu felul în care acesta se fabrică.
„Povestea mea legată de acest instrument a început în 2008, când la un festival din Ungaria l-am întâlnit pe Norbert Pavel. A început să cânte şi pentru un moment am avut impresia că sunt înconjurat de îngeri “îmbrăcaţi” în sunete. Apoi, am trimis o scrisoare de intenţie producătorilor pentru a-mi lua un Hung şi am aşteptat doi ani până când am intrat în posesia acestuia, în toamna anului 2010”, spune Claudiu Lazarciuc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!