Primul concert susţinut în Timişoara de către formaţia din Ungaria a avut parte de un vocabular muzical cât se poate de divers, amalgamul lor de synth – pop, new wave şi dark – electro fiind de nota zece. Seara a debutat sub auspiciile cinematografiei şi asta pentru că în deschiderea recitalului la faţa locului a fost proiectat filmul „Kontroll”, a cărui coloană sonoră a fost compusă de către cei de la Neo.
Mai apoi, Milkovics Mátyás, Hodosi Enikő şi Kőváry Péter – cei trei componenţi ai trupei – şi-au început recitalul în forţă, abordând atât melodii din albumele lor anterioare, cât şi câteva piese ce vor fi incluse pe următorul disc Neo, programat să apară în cursul săptămânii viitoare.
Neo navighează prin mai multe stiluri
Formaţia a luat naştere în toamna anului 1998, în formula iniţială fiind un duet format din Milkovics Mátyás şi Moldvai Márk, actuala componenţă fiind cristalizată la începutul anului 2004. Concertul de la Timişoara a avut loc chiar înaintea lansării celui de-al 5-lea album al trupei, „The Picture”. Concertul de lansare al acestuia va avea loc la Budapesta în 8 aprilie, formaţia Neo fiind aleasă să cânte în deschiderea celebrei trupe britanice Does it offend you Yeah. De altfel, de-a lungul timpului, cei de la Neo au avut ocazia să cânte şi în deschiderea altor nume legendare care au poposit în Ungaria, cum ar fi Faithless, Kraftwerk, Morcheeba, Duran Duran sau Underworld.Printre piesele cântate în cadrul recitalului din Timişoara s-a numărat şi single-ul lor actuual „Hiii Train”, un melanj extrem de interesant între new wave-ul anilor 80, italo disco, rave-ul specific anilor 90 şi synth – pop.
Cei trei muzicieni au navigat prin mai multe stiluri, astfel încât printre piesele lor cei avizaţi au putut descoperi eventuale similitudini cu trupe ca Primal Scream, E.M.F. sau La Roux. Spectacolul celor de la Neo a fost completat de un show de lumini, iar solista Enikő a punctat aşa cum se cuvine un spectacol extraordinar, apreciat pe deplin de cei prezenţi.
„Avem multe influenţe, de la muzica clasică la rock and roll. Dacă ar fi să cataloghez pe scurt ceea ce facem noi, acel cuvânt ar fi electro – pop – eclectic. Pe fiecare album de-al nostru am încercat chestii diferite, am experimentat mult, am mers pe multe cărări. Acum ne-am cristalizat, ştim exact ce ne place”, ne-a declarat Milkovics Mátyás, fondatorul trupei. Noul disc al celor de la Neo, din care timişorenii au avut ocazia să asculte în premieră câteva frânturi, va conţine 12 piese, printre ele numârându-se şi cele care au fost puse pe un E.P. care a apărut doar în format digital pe parcursul anului trecut.
„Ascultăm şi ne inspirăm dintr-o paletă extrem de largă de stiluri. E greu să spun ce-mi place mai mult: Depeche Mode, Tangerine Dream, Bjork, David Bowie, Kasabian, Cut Copy, Chemical Brothers, Prodigy… lista poate continua la nesfârşit. Fiecare dintre noi ascultă altceva, dar important e că ne completăm. Poate de aceea reuşim să fim atât de coloraţi în piesele noastre. Cel ce se concentrează doar pe un anumit stil de muzică e un prost”, crede muzicianul.
Muzică de cântat în engleză
Recitalul celor de la Neo a avut parte într-adevăr de un curcubeu stilistic, ce a inclus momente lente (aproape filozofice), dar şi explozii de energie realizate cu sprijinul multor sound-uri analogice, ce au inclus emulatoare, samplere, synth-uri şi alte minunăţii ale tehnicii. Iar dacă sunteţi curioşi de ce cântă trupa Neo doar în limba engleză, răspunsul liderului trupei este unul cât se poate de tranşant: „Muzica asta electro – pop nu poate fi cântată decât în engleză. Nu e muzică pe care o cânţi cu cetera, e făcută cu synth-uri, deci e musai de cântat în engleză”. După concertul Neo, la faţa locului a avut loc un after-party de indie electro cu Tesco Disco, în care au răsunat bunătăţuri de la MGMT, Bloc Party sau Arctic Monkeys.
Zoltan Varga
Citiți principiile noastre de moderare aici!