Rastadac.ro, în parteneriat cu Fundaţia Rubin, Primăria Municipiului Timişoara şi Club D’arc, organizează primele trei concerte în România ale Fischermann’s Orchestra, un ansamblu de muzică stradală din Elveţia, format din 16 muzicieni.
În 20 iulie, de la ora 21, elveţienii vor concerta la Terasa D’arc, sub podul peste care trece bulevardul Mihai Viteazul. În 21 iulie, între orele 10-12, ei vor susţine în Piaţa Unirii un workshop ilustrat muzical, „în care vă vor cânta şi povesti cum au ajuns să facă ceea ce fac”, iar între orele 20.30-23.00, pe scena din Piaţa Unirii vor mai oferi un concert.
„Dacă vreţi să dansaţi câte 2 ore la fiecare concert, pe ritmurile nebune ale unei orchestre de trubaduri moderni, fie că e pe terasă, în piaţă sau la scenă, vă aşteptăm cu drag la unul sau toate evenimentele din 20 şi 21 iulie”, subliniază organizatorii evenimentului. Accesul este liber.
Începând din 2007, Fischermann’s Orchestra se plimbă pe străzile, scenele şi festivalurile Europei. La fel ca şi stilul de viaţă al artiştilor care alcătuiesc orchestra – liber, picant, exotic, agitat, complex – muzica lor e în continuă schimbare şi evoluţie.
După ce au cucerit Elveţia la festivaluri precum Jazz in Willisau, KKL Luzern sau Stanser Musikstage, muzicienii au hotărât că e timpul să călătorească mai mult. Din acest motiv s-a născut „Fischermann’s Orchestra – Destination Unknown Tour 2011”, punctează promotorii evenimentului. Turneu orchestrei Fischermann urmează itinerariul Munchen, Viena, Budapesta, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Vama Veche, București, St. Gallen şi Langnau (CH).
Proiectul este menit a fi unul pilot pentru alte viitoare evenimente de artă stradală. „Deşi în ultimii ani au apărut câteva festivaluri de artă stradală la noi în ţară şi chiar în urbe, acest fenomen este încă privit ca o bizarerie. Mulţi consideră acest lucru cerşetorie, un lucru făcut din disperare, sau chiar vandalism. Dimpotrivă, arta stradală e cea mai sinceră formă de a-ţi vinde arta. Nimeni nu e obligat să facă nimic. Nu apar toate nemulţumirile ce ţin de organizare, de preţul biletului, de intrare, siguranţă, etc. Arta e acolo, dacă îţi place şi poţi: plăteşti; dacă nu: nu. Nimeni nu se supără. Iar în străinătate, acest lucru se întâmplă constant în fiecare oraş mare pe toată durata verii. E un festival lung, frumos şi gratuit”, explică Dan Olar, de la Rastadac. ro, organizatorul acestor evenimente, artist stradal la rândul său.
Citiți principiile noastre de moderare aici!