Silent Disco este un concept dezvoltat de industria muzicală, care a fost acceptat treptat de public, fiind introdus în Dicţionarul online Oxford din februarie 2011. Probabil primii oameni care au fost văzuţi purtând căşti în timpul unei petreceri au fost actorii dintr-un film finlandez din 1969. Conceptul a fost preluat şi folosit şi de activiştii eco la începutul anilor `90, care au folosit căşti în petrecerile din aer liber pentru a minimiza poluarea fonică. În mai 2000, „BBC Live Music” a ţinut o reprezentaţie silent unde audienţa a putut alege să asculte între o trupă şi mai mulţi DJs. Datorită unor restricţii de zgomot, şi faimosul festival Glastonbury a folosit o instalaţie la scară largă de căşti într-un eveniment în 2005.
Astfel, Silent Disco a devenit un nume des întâlnit şi popular, iubitorii de muzică pot asculta cu căşti wireless, în paralel, mai multi artişti. La PLAI, sistemul Silent Disco va fi prezent atât în zona de Chillout, cât şi la Casa filmelor.
Seara de vineri va găzdui un prim eveniment pe scena Becherovka Chillout, un concert Tunderground începând cu ora 23:30. Sâmbătă şi duminică, la Casa Filmelor, cele 4 documentare de World Music Films vor putea fi urmărite la căşti, iar sâmbătă, seria de petreceri tematice va continua cu muzică redată exclusiv de pe viniluri. La ora 23:00, pe două canale diferite, Zoli Varga şi Bogdan Puriş ne vor oferi un altfel de party. În primul rând, calitatea sunetului redat de acul pick-up-ului ce zgârie vinilul este net superioară oricărui alt suport audio digital şi face ca sound-ul unei melodii să fie mult mai cald, inducând astfel un plus de şarm oricărei piese. Pe lângă calitatea sunetului, un alt amănunt care face ca aceste evenimente să fie cu adevărat ieşite din comun îl constituie selecţia pieselor incluse în program. Şi asta pentru că amfitrioni ai acestei serii de evenimente sunt Bogdan Puriş şi Zoltan Varga,
două nume de referinţă atunci când vine vorba de cultură muzicală şi petreceri. Bogdan Puriş are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul party-urilor şi a realizat în 1991 prima discotecă din România care a fost difuzată în direct la radio, la Radio Timişoara, unde este redactor şi în prezent. În plus, este unul dintre cei mai mari colecţionari de viniluri din ţară, numărul acestora ridicându- se la câteva mii de exemplare. Zoltan Varga este redactor muzical şi a realizat o sumedenie de party-uri tematice şi nu numai în ultimii zece ani.
Festivalul Plai 2011 este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Consiliul Judeţean Timiş, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze şi Centrul Cultural Maghiar, cu susţinerea Cabinetului Mercescu, Kathrein, Continental AG, Contitech, Gauss, Rotary Club Cetate, IHM Total Consult, Full Print Banat, Quark Motors şi Becherovka.
Biletele pentru ediţia din acest an a Festivalul Plai pot fi achiziţionate on-line de la eventim.ro, precum şi din reţelele de magazine Germanos, Vodafone, Orange, Domo sau din librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Preţul biletelor este de 45 lei pentru ziua de vineri, 16 septembrie şi 55 lei pentru ziua de sâmbătă. Duminică intrarea este gratuită! Preţul unui abonament valabil pentru toate zilele de festival este de 65 de lei, cu 10 lei mai mic decât la ediţia de anul trecut! Abonamentul PLAI plus campare costă 70 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!