Pe parcursul mai multor ore de discuţii, într-o atmosferă cât se poate de relaxată s-au discutat o sumedenie de aspecte privitoare la viniluri. Bogdan Puriş a prezentat povestea mai multor viniluri cu o istorie interesantă, care au relaxat atmosfera încă de la începutul întâlnirii de la cafeneaua D Arc.
Graţie faptului că la acest DISCoverVINILdiscussion au participat reprezentanţi ai unor generaţii diferite, a sporit farmecul acestei întâlniri.
Printre cei care au participat la această discuţie s-au numărat muzicienii Adi Bărar, Saşi Vuşcan şi Zsolt Szabo, Victor Andrieş (Radio Campus), Caius Mersha, Mimo Obradov, Miodrag Todorov, Radu Hambaraş, DJ Seba 1394, Valeriu Sepi (graficianul primului vinil cu Phoenix), Florin Unguraş (TM Base), Adrian Bratu, Marcel Tolcea, Romulus Şoimu, Mihaela Purec (24 Fun) şi Bogdan Puriş, din a cărui colecţie sunt expuse, la faţa loculu,i o mică parte din viniluri.
„Sunt unul din acei fericiţi, care după anii 90 nu şi-a vândut discurile de vinil şi mă uit la ele cu drag astăzi. Vinilul e un tip de exprimare cu adevărat extraordinară, cu coperţi care sunt aparte. Vrem să facem o expoziţie de viniluri iarna viitoare la Muzeul de Artă, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de Phoenix“, a declarat Marcel Tolcea.
Unul din invitaţii care a confirmat acest eveniment a fost Valeriu Sepi, graficianul primului disc L.P. al formaţiei Phoenix, care a mai dezvăluit faptul că mai are pregătite o serie de surprize pentru momentul aniversar Phoenix. „Aş vrea să fac şi două tablouri mari de şase metri pe trei cu Phoenix“, a mai declarat graficianul care a realizat de-a lungul timpului şi coperţi pentru Mircea Baniciu sau Progresiv TM.
Una din temele de discuţie ale acestei întâlniri a fost „de ce sună vinilul mai bine decât orice suport digital?“, care, evident, a iscat o serie de răspunsuri interesante.
„Vinilul sună mai bine, are o emoţie aparte. Nu demult mi-am reînnoit colecţia de viniluri. Nu are atâtea sunete înalte şi nici o dinamică asemănătoare suportului digital. Cert este că după atâţia ani de când n-am ascultat viniluri, acum, când am pus un vinil pe un pickup, am simţit un fior. E un altfel de transmitere a emoţiei“, a declarat Adi Bărar, chitaristul trupei Cargo.
„Cred că esenţa întregii discuţii e emoţia care ţi-o dă audiţia. La urma urmei, ascultăm muzică, o artă care transmite emoţii. Suntem cuprinşi de stări pe care nu le putem explica la o audiţie. Eu optez şi pentru vinil şi pentru CD. Dacă e foarte bine produsă, şi muzica de pe CD sună foarte bine“, a declarat Mimo Obradov.
„Cred că fenomenul acesta cu viniluri o să rămână mult timp de acum încolo. E drept, pentru colecţionari. Poate într-o variantă redusă , marginală oarecum, dar asta o să-i confere şi mai multă valoare. E un fenomen frumos, dar, din păcate, vinilul n-o să aibă nicio legătură cu cultura de masă“, a declarat Florin Unguraş.
DISCover VINILdiscussion face parte dintr-o campanie iniţiată de Sonotim, D Arc şi 24-Fun, campanie care îşi propune să descopere adevărata valoare şi poveştile ascunse ale vinilului. În perioada 14 – 27 martie, la cafeneaua D Arc se poate admira o expoziţie de coperţi de viniluri, iar vineri, 18 martie, în aceeaşi locaţie, de la ora 22, va avea loc DISCover VINILparty cu Zoltan Varga şi Bogdan Puriş, o petrecere în care muzica va răsuna exclusiv de pe viniluri!
T.E.X.
Citiți principiile noastre de moderare aici!