Proiectul prin care CH Politehnica Timişoara urma să treacă sub aripa SCM a trecut în unanimitate de noul consiliu local. Aceasta era singura modalitate prin care Municipalitatea putea să asigure finanţarea clubului, din bani publici. În mod normal, noua structură ar urma să preia locul clubului ce aparţinea de Universitatea Politehnica Timişoara, fiind doar o mişcare birocratică. În ciuda asigurărilor oficialilor, problema nu este atât de simplă cum pare. Pe vechiul club au rămas o grămadă de datorii financiare către jucătorii care nu şi-au primit salariile şi primele obţinute prin contract.
În noua structură nu au fost preluate şi datoriile respective, acestea urmând să fie plătite cândva, cumva, prin intermediul vechii structuri a clubului. Problema este că jucătorii respectivi şi-au depus memorii la Federaţia Română de Handbal, iar aceasta nu va accepta preluarea locului echipei decât dacă aceste probleme salariale se rezolvă. Cea mai probabilă soluţie ar fi ajungerea la un acord de eşalonare a plăţii datoriilor, din ce surse nu se ştie. Şeful SCM, Radu Ţoancă, spune că plata nu se va face prin noua structură.
Primarul Nicolae Robu i-a anunţat că hotărârea de consiliu ar fi doar o formalitate, „un act de voinţă” după cum spunea.
„Am explicat că proiectul pentru preluarea la structura municipalității, SCM Timișoara, al locului în Liga Națională de la CSU Politehnica Timișoara preuspune o hotărâre în regim de urgență, pentru că altfel ieșim din calendarul Federației Române de Handbal. Această hotărâre reprezintă un act de voință și atâta tot. Am discutat cu patru zile în urmă, mult timp, cu reprezentanții clubului de handbal, cu domnul Țoancă, din partea SCM, cum trebuie să se procedeze. S-a invocat de către juriști lipsa unor prevederi mai ample referitoare la tot ce se transferă de la clubul CSU Politehnica la SCM și lipsa unui document din partea Federației Române de Handbal care să stipuleze clar că acest transfer de la un club la altul este permis. A fost vorba de o neînțelegere, în sensul că nu avem ce să prevdem cu referire la un transfer de patrimoniu, că nu se transferă o structură sportivă, tot ce se transferă este un loc în Liga Națională și dreptul de reprezentare în Cupa Europeană EHF. A mai rămas problema documentului de la Federație. În cazul în care Federația de handbal nu ar accepta acest transfer hotărârea de consiliu local ar deveni nulă”, a declarat Robu la şedinţa de plen a consiliului local.
Măsura trecerii clubului la SCM nu a fost văzută atât de simplă de o parte din aleşi, chiar şi aşa proiectul a trecut în unanimitate.
„Am nevoie de garanții că nu preluăm datorii, pasive. Scrie clar, dacă echipa are restanțe financiare, echipa care a preluat nu va fi înscrisă în campionat numai după stingerea acestora. Dacă am garanția că nu ne va costa nici această preluare eu voi vota pentru acest proiect”, a spus consilierul local Alfred Simonis.
Juristul primăriei a spus că nu poate garanta că datoriile nu vor trebui plătite, dar în orice caz nu de către primărie sau SCM.
Conducătorul SCM, Radu Ţoancă, insistă că prin această preluare nu se includ „în pachet” şi datoriile ataşate clubului Politehnicii. El admite că există probleme, că dacă nu se plătesc sumele datorate jucătorilor nu se poate efectua preluarea locului, dar că vechiul club s-ar fi înţeles cu jucătorii respectivi, cu avocaţii acestora, iar sumele ar urma să fie plătite, din surse private, eşalonat, fără a spune care sunt acele surse.. „din zona privată”. Dacă nu vor exista acele acorduri până săptămâna viitoare, adio afiliere sub forma SCM!
„S-a întâmplat un prim pas legal pentru ca și în sezonul viitor să putem juca în Liga Națională și pentru a ne consolida acel loc trei obținut în sezonul trecut, prin participarea în Cupa EHF. S-a votat un proiect prin care, din sezonul 2016/2017, locul deținut de CSU Poli, de vechea entitate, va fi preluat de SCM. Această preluare se va face în condițiile legii și ale punctului 9.1 din regulamentul Federației Române de Handbal, care este foarte strict și face referire inclusiv la datorii. În același proiect se spune, cu subiect și predicat, că SCM nu preia datorii către jucători, către terți sau alte litigii patrimoniale. În acel articol 9.1 se spune că datoriile către jucătorii care vor trece la noul club sau care nu trec la noul club, dar au avut datorii de la clubul cedent vor primi acei bani, altfel echipa nouă nu va putea fi înscrisă în noua competiție sau i se vor bloca transferurile de jucători. Cât privește situația punctuală, am înțeles că din vechea structură s-a găsit o formulă, un modus vivendi cu avocații jucătorilor care au plecat și au depus memorii, prin care se sting aceste datorii din privat, din zonă exclusiv privată, fără bugetul public, până la finele acestui an. Fără aceste documente duse până săptămâna viitoare la federație, nu ne putem afilia”, a declarat Radu Ţoancă, după votul din consiliul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!