După ani buni, handbalul masculin timişorean a reuşit să urce sus în clasament, până pe locul 3 în clasamentul final. Aceasta înseamnă şi participarea în cupele europene. Din păcate, cei mai importanţi componenţi ai echipei ar putea părăsi echipa, din cauza datoriilor acumulate de CH Politehnica către jucători în perioada în care Curtea de Conturi a oprit finanţarea cluburilor sportive, în formula în care se realizase până la acel moment. După care a urmat dezastrul… fie că a fost vorba de fotbal, rugby, handbal sau baschet. Soluţia salvatoare s-a numit Sport Club Municipal – SCM, entitate a Primăriei Timişoara sub aripa căreia au fost preluate rugby-ul, baschetul şi handbalul. Prin intermediul SCM-ului problemele legate de plata salariilor au fost rezolvate, dar au rămas neplătite cele de dinaintea apariţiei noii structuri.
În acest moment, problemele cele mai mari sunt la handbal. Jucătorii au sume destul de mari de recuperat şi, chiar dacă un viitor la Timişoara i-ar duce spre cupele europene, sunt dispuşi să părăsească clubul alb-violet.
În acest moment reprezentanţii clubului municipal caută rezolvarea problemei prin anumite majorări de salarii.
„Primăria, prin SCM, caută modalităţi de a oferi un sprijin, un bonus moral şi financiar, pentru salvarea handbalului la Timişoara. Noi am iniţiat o hotărâre de consiliu local prin intermediul căreia să fie eliminată limitarea salarială la 8.000 de lei, iar plata să se facă în limita bugetului existent”, ne-a declarat Radu Ţoancă, preşedintele SCM.
Din păcate, o asemenea hotărâre este greu de obţinut, după controalele Curţii de Conturi, angajaţii primăriei nu par dispuşi să-şi asume un aviz de legalitate pentru o asemenea decizie, fiind speriaţi de ce ar putea păţi în urma unui alt asemenea control. În ceea ce priveşte plata datoriilor după intrarea în cadrul structurii SCM, acestea sunt la zi.
„De când echipa a ajuns în cadrul SCM toate salariile au fost plătite la zi. Noi nu avem niciun fel de datorii acumulate la jucători. Mai mult, în ceea ce priveşte perioada de dinaintea intrării în cadrul SCM, primăria, Consiliul Local Timişoara, şi-a plătit integral cotizaţia în cadrul asociației de la handbal. Nu există niciun fel de datorii ale Municipalităţii către handbalişti”, ne garantează Ţoancă.
Se pare că la stabilirea bugetului clubului de handbal ar fi fost avute în vedere şi obţinerea unor finanţări private. Odată apărute problemele cu Curtea de Conturi, aceste finanţări private nu ar mai fi fost de actualitate. Prin eliminarea plafoanelor salariale, veniturile realizate de sportivi ar urma să crească, răsplătind performanţa. Poate chiar s-ar putea cumva acoperi şi sumele neplătite de club în perioada „pre SCM”.
De cealaltă parte, handbaliştii sunt circumspecţi în continuare atunci când vine vorba despre viitorul lor la Timişoara. Cristi Fenici, căpitanul CH Poli, spune că aşteaptă plata datoriilor acumulate, dar, în acelaşi timp, spune că este dispus să continue la Timişoara, dar numai după recuperarea banilor datoraţi.
„Sunt sume importante, noi ne dorim să le recuperăm, vă daţi seama, este vorba de munca noastră, noi am muncit pentru aceşti bani. Deocamdată am primit numai promisiuni, în fiecare săptămână am primit promisiuni peste promisiuni, fără ca nimic să se întâmple în acest sens. Eu sunt hotărât să îmi recuperez banii, orice ar fi. Da, sunt dispus să continui la Timişoara, să mergem în cupele europene, dar nu în orice condiţii. Mai sunt de plătit şi primele de cupe europene. Noi ne aşteptăm banii. Eu am acea clauză de plecare, dar nu aş spune nu unei rămâneri la Timişoara. Depinde şi de ce decid colegii mei, dacă rămân numai eu ce se va întâmpla? Totul depinde de acea hotărâre de consiliu local, să nu fie prea târziu. Atmosfera la echipă nu e prea bună. Eu sunt hotărât să îmi recuperez banii, este munca mea”, ne-a declarat Cristi Fenici, căpitanul CH Poli Timişoara.
În aceste zile este aşteptată şi o majorare a bugetului alocat atât de CJT cât şi de Consiliul Local Timişoara pe Legea 350, cea prin care se pot finanţa proiecte depuse, dar numai pentru cheltuieli materiale, nu şi de salariu. Şi în aceste condiţii obţinerea unor sume suplimentare ar fi excelentă, mai ales că vin cupele europene. SCM-ul este hotărât să depună la CJT un proiect de finanţare şi pentru partea de handbal, ceea ce ar putea ajuta enorm clubul.
Articole pe aceeași temă:
Pero Milosevic, dupa victoria de la Turda: Am castigat mai mult decat s-ar fi asteptat unii
CH Politehnica Timisoara, la un meci de locul trei in campionat
Handbalistii timisoreni isi adjudeca medaliile de bronz ale campionatului
Citiți principiile noastre de moderare aici!