Schokoladenmuseum Köln – sau Muzeul Ciocolatei Imhoff, după cum mai este cunoscut – a fost inaugurat în 1993, în cartierul Altstadt-Süd din Köln, pe peninsula Rheinauhafen. Exponatele prezintă întreaga istorie a ciocolatei, de la începuturile sale cu olmecii, mayașii și aztecii, până la produsele și metodele de producție contemporane. Clădirea de expoziții găzduiește o expoziție permanentă despre producția modernă de ciocolată.
Cu 4.000 de tururi ghidate și 650.000 de vizitatori pe an, Schokoladenmuseum este cel mai vizitat muzeu din Köln și se numără printre primele zece din Germania. Muzeul se autosusține în întregime, neprimind nicio subvenție. Are propriul său departament de marketing și este folosit de Schokoladenmuseum Gastronomie GmbH pentru evenimente.
Cum a luat naștere muzeul
Fondatorul muzeului a fost Hans Imhoff, producător de ciocolată din Köln. Stollwerck AG, pe care o deținea majoritar din ianuarie 1972, era unul dintre cei mai importanți producători de ciocolată din lume, cu o importanță istorică deosebită. Pentru că, odată cu modernizările continue ale industriei, a rămas cu destule echipamente depozitate necorespunzător, dar care ar putea reprezenta exponate de muzeu, acestuia i-a venit, în 1975, ideea să dezvolte, un asemenea institut. A primit destule reacții sceptice, dar el nu a renunțat.
În 1989 a făcut și un experiment. A organizat o expoziție în Gürzenich din Köln, timp de o lună, pentru a marca cea de-a 150-a aniversare a companiei Stollwerck și a prezentat o fântână de ciocolată. În șase săptămâni, au venit la expoziție de cinci ori mai mulți vizitatori decât prevăzuse. Astfel, nu a mai ezitat și a construit muzeul care a devenit prima clădire din noul cartier Rheinauhafen, fiind proiectată de către arhitectul Fritz Eller. La patru ani de la expoziție, muzeul era deja funcțional, fiind inaugurat pe 31 octombrie 1993.
Deși la început exponatele comestibile ale muzeului erau produse de Stollwerck, din 2006 partenerul institutului este producătorul elvețian Lindt & Sprüngli.
Ce puteți vedea aici
Muzeul se întinde pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați. În centrul atenției este producția din prezent. Există chiar și mai multe „cursuri” distractive pentru copii și adulți în această idee. În rest, cele mai importante și vizitate exponate ar fi:
- Un mic tropicarium, deschis vizitatorilor, care constă într-un cub de sticlă de 10 metri pătrați și care găzduiește arbori de cacao din speciile Theobroma cacao și Theobroma grandiflorum;
- Versiuni în miniatură ale mașinilor utilizate în producția de ciocolată, care permit vizitatorilor să observe procesul de fabricare a micilor tablete de ciocolată care sunt distribuite la intrare.
- Fântâna de ciocolată înaltă de 3 metri: angajații înmoaie vafe în ciocolata lichidă și le distribuie vizitatorilor;
- Magazinul de la intrare, care oferă o gamă largă de produse din ciocolată și praline.
Printre cele mai valoroase obiecte din colecția muzeului se numără boluri din porțelan și argint din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea și vase pentru băut ciocolată din Mesoamerica precolumbiană. De asemenea, muzeul are expuse mașini de ciocolată istorice și matrițe pentru formarea ciocolatei în diferite forme, precum și o colecție de automate de ciocolată istorice.
Intrarea se face pe bază de bilet, prețul pentru un adult fiind de 15,50 euro, dar există reduceri pentru elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități. Există reduceri de grup pentru familii și clase de elevi însoțiți de un profesor. Pentru aproximativ același preț ca și biletul se achiziționează și prezența la cursurile oferite de instituție.
Altfel, în lume există peste 70 de muzee dedicate, într-o formă sau alta, ciocolatei, doar în Germania fiind altele cinci. Majoritatea, însă, pun accentul pe branduri, având și aspect comercial, spre deosebire de cel din Köln, unde acest aspect este doar secundar, din prisma parteneriatului cu producătorul elvețian amintit.
foto: Schokoladenmuseum Köln
Citiți principiile noastre de moderare aici!