La măsura informației pe care o avem, multitudinea de variante și conștiința pe care o accesăm în prezent, este clar că și hrana are un rol major în tot ce înseamnă stare de bine și progres, fie la ani mulți și sănătoși, fie că ne referim la creativitatea de care dăm dovadă, trăindu-ne viața echilibrat și frumos.
Acum mult peste 2000 de ani, Hipocrat – Părintele medicinei, spunea „Hrana să vă fie medicament și medicamentul vostru să fie hrana”. Oare, crezi că astăzi mai e valabilă sau altfel se pune problema? Experiența mea cu oamenii ce vin în cabinet îmi dă curaj a spune că, da, e încă atât de prezent acest îndemn! De actualitate, ar mai fi ceva de adăugat, de-mi este îngăduit: cantitatea de hrană să fie cumpătată, puțin din fiecare și, fugi de chimicalele din mâncare!
Îți amintesc că orice proces de dezvoltare personală, ascedere spirituală sau dorință de schimbare în mai bine, în toate ai nevoie să faci un prim pas. Dacă nu-l faci, practic, în timp este imposibil să progresezi! Este pasul ce vizează starea de sănătatea, susținută de combustibilul zilnic – hrana și nutrienții ce-i conține! Acest prin pas oglindește felul în care faci alegerile pentru corpul fizic. Când ești sănătos, toate le poți face! De aici înainte pleacă mai departe claritatea minții, inspirația, progresul și prosperitatea. Știu, sunt printre cei care citesc sceptici ce vor spune: „nici poveste, ce treabă are ce bag în gură cu productivitatea mea sau satisfacerea plăcerilor vieții? Din contră!”. Da, poate fi și acesta un nivel de stare și-l respect, la fel cum respect și pe cel al omului conștient, care rezonează cu cele scrise aici. Fiecare avem convingeri ce vin din starea de confort, ori din cercetare. Oricum ar fi, suntem mereu la o clipă de schimbare, fiecare dintre noi!
Fericirea, acceptarea, starea de mulțumire sunt toate realizabile prin exercițiu, așa le putem obține. Nu ne naștem nefericiți, cum nu ne naștem nici fericiți. Devenim într-un fel sau altul, în funcție de ce ne dorim și cum ne poziționăm față de tot ce se petrece în jurul nostru.
„Spune-mi cum te hrănești, să-ți spun cine ești!”, spune o vorbă și are mult sens. Ce facem cu mâncarea facem și cu viața noastră. Hrana pe care o alegem și cantitatea este o reprezentare dinamică a convingerilor despre noi. Energia preluată din nutrienții hranei generează starea și potențialul la care ne trăim viața. Să fim atenți la noi: cum te simțim înainte de masă! Și, la fel de important, cum te simți după masă. Înafară de satisfacerea gustului, cât de dinamic și câtă energie ai? Caută să știi mai multe despre tine…
„Ceva este în neregulă când ne pomenim cuprinși de o disperare paroxistică fiindcă am mâncat o pâine cu usturoi sau un ecler. Ceva este în neregulă când simțim că trebuie să ne privăm de mâncăruri care ne plac fiindcă credem că vom abuza de ele – sau, de noi! – dacă le îngăduim în viața noastră. Ceva e în neregulă și folosim mâncarea pentru a exprima acest lucru” – Geneen Roth, Când mâncarea ține loc de dragoste.
Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!