Odată ce vei reuși să schimbi felul în care te hrănești – cu ce și de câte ori pe zi -, odată ce te vei opri ”să mai ronțăi orice” între mese, vei începe practic o nouă viață!
Mobilizează-te și scapă de kilogramele în plus. Vei fi de două ori mai fericit:
- pentru că te vei simți mult mai suplu, iar senzația de suplețe este adorabilă! Nimic nu se compară cu senzația de suplețe și lărgimea hainei ce adie pe corp!
- Mai apoi, vei simți și o putere de control dobândită asupra propriei persoane.
A venit momentul să te întrebi de ce mănânci!
Da, sună banal, dar nu e! Mănânci de foame sau de poftă? Pentru că între cele două există o mare diferență. Cercetătorii au dezvăluit că persoanele ce au probleme cu greutatea acordă o mare importanță caracteristicilor externe ale alimentelor – miros, savoare, gust, plăcere preconizată. În aceste cazuri vorbim de poftă, care înlocuiește senzația de foame. Practic, ei nici nu mai apucă să aibă senzație de foame, mereu hrănindu-se cu alimente tentante. Neavând stare de foame, nu există nici senzația de sațietate. Ce spune oare aceasta? Neexistând senzația de sațietate nu ai nici un motiv să te oprești, poți continua. Să cauți, să vrei plăceri și să uiți de tine…
”Mănâncă cât de mult poți, nu te opri, Lumea din jur este/nu este sigură, oferă-ți tu plăcere și nu mai aștepta.” Oare de ce poate avea această opțiune omul, cu toată starea sa de conștiință? Copilul mic până la 3 ani se va opri din mâncat, având senzația de sațietate. La fel și animalele, nu mănâncă peste măsură. De ce noi ne-am transformat și ne pierdem în suferință, accesând plăceri distructive?
Ne-am îndepărtat atât de mult de moderație, într-o lume cu atât de multe tentații și o abundență de tot felul de hrană, la tot pasul. Aici este și capcana: te lași înșelat sau cauți mereu să-ți amintești ce reprezintă mâncarea pentru corp, de ce mănânci? De foame, pentru a accesa nutrienți necesari bunei funcționări.
A reînvăța să mâncăm reprezintă pentru mulți dintre noi o necesitate. Avem nevoie să ne reamintim că ”ceva mâncat de poftă” – cum poate fi o gustare fără sens! – nu va aduce după sine senzația de saturație. Va construi un sistem de recompensă a plăcerii de a mânca, nu pentru a te hrăni, ci pentru a obține plăcere, și atât!
”- Sunteți așa de slabă? Cum reușiți asta? Vă înfometați?
– Niciunul dintre cele spuse. Mă mulțumesc să mănânc atunci când simt că mi-e foame și mă opresc când simt senzația de sațietate. Mă spăl pe dinți și nu mai consum mâncare câteva ore bune.”
Iată, o rețetă firească a stării de bine!
Cronobiologia a dovedit că organismul are nevoie de circa cinci ore până la următoarea masă. Se eliberează depozitele susținute de celule după ultima masă. Dacă oferi corpului astfel de ”mini-posturi” între fiecare masă, ajută să ai un corp frumos și o stare de bine. Fixarea meselor la ore fixe are și marele avantaj al stării psihice bune. Știi că ai următoarea masă la o oră stabilită, iar aceasta îți oferă un confort și eliberarea de gândul permanent asupra mâncării. În plus, atunci când te așezi la masă, mănânci de foame și nu de plăcere, asta simplificând enorm de mult viața. Iată, o altă metodă prin care poți să-ți recapeți frumusețea formelor și starea de sănătate!
Citiți principiile noastre de moderare aici!