Printr-o hotărâre aprobată marți, Guvernul a stabilit că doar persoanele care au fost ucise, rănite sau reţinute, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, în Timişoara, Caransebeş, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu-Mureş, Cluj–Napoca şi Bucureşti,pot primi indemnizații de revoluționari. Argumentul Executivului este că, potrivit datelor oficiale de la Procuratura Generală-Direcţia Procuraturilor Militare şi de la IRR, în perioada 16-22 decembrie 1989 doar în aceste localităţi au fost ucise persoane.
„Pentru alte localităţi care nu se regăsesc printre cele enumerate, dar în care, în urma confruntărilor cu forţele de represiune, au fost ucise, rănite sau reţinute persoane până la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise în acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General”, transmit reprezentanții Guvernului.
Persoanele nemulţumite şi care nu au obţinut noul certificat de revoluţionar pot face contestaţie la comisia parlamentară constituită în acest scop, în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării soluţiei. Termenul de 30 de zile este termen de decădere doar pentru depunerea contestaţiilor la comisie şi nu exclude posibilitatea aplicării normelor de drept comun, cu posiblitatea acţiunii în justiţie.
Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, revoluţionarii care vor mai primi indemnizaţii vor fi prezentaţi pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupaţia din 1989 şi faptele din timpul Revoluţiei, pentru o mai mare transparenţă. Mai mult, conform aceleiași surse, numărul celor care vor primi aceste indemnizații este estimat să scadă, după ultimele modificări operate de Guvern, de la peste 20.000 de persoane înregistrate în prezent la mai puţin de 5.000 de revoluţionari.
Articole pe aceeași temă:
Revolutionarii vor sa iasa din nou in strada: Victor Ponta esti un papagal!
Citiți principiile noastre de moderare aici!