Profesorul universitar şi scriitorul Vasile Popovici, prieten de o viață cu Daniel Vighi, este cel care a făcut anunțul sâmbătă dimineața. Popovici a declarat pentru Tion că acesta a murit la Spitalul Județean din Timișoara.
„Timișoara pierde azi una din vocile ei cele mai lucide și mai oneste. Dumnezeu să te odihnească în pace, Daniel Vighi!”, este mesajul transmis de profesorul universitar şi scriitorul Vasile Popovici.
„Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei și prietenilor!”, a transmis actrița Oana Pellea.
„Dumnezeu să-i odihnească sufletul în Lumină!”, a fost mesajul transmis de muzicianul Ilie Stepan.
Și primarul Dominic Fritz a transmis câteva gânduri pe pagina sa de Facebook.
„Daniel Vighi a marcat viața Timișoarei atât de profund și iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru orașul lor o pot face.
Implicarea lui în scrierea Proclamației de la Timișoara, activismul civic și credința în valorile democrației, profundul respect față de Timișoara europeană, speranțele semănate în Societatea Timișoara, încăpățânarea de a apăra patrimoniului orașului, talentul și farmecul cu care scotea la lumină și făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale – au schimbat definitiv orașul și pe noi.
Astăzi, după o cruntă suferință, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moștenire civică și literară pe care ne-a lăsat-o. Odihnește-te în pace, Daniel Vighi! Timișoara nu te va uita”, a spus edilul.
Universitatea de Vest din Timișoara și primarul Dominic Fritz au propus ca scriitorul Daniel Vighi, membru fondator al Societății Timișoara, Alianței Civice și al Asociației Culturale Ariergarda, să primească distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. Propunerea a fost aprobată de consilierii locali în data de 15 noiembrie.
Comitetul de conducere a filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România a transmis că Daniel Vighi a colaborat la cele mai importante publicații culturale din România, precum: „România literară”, „Vatra”, „Amfiteatru”, ”Orizont”, „Familia”, „Steaua”, „Dilema”, „Cuvântul”, TVR Timişoara etc.
A publicat numeroase romane, volume de proză scurtă, eseuri și studii academice, dar și volume documentare, afirmându-se ca una dintre cele mai intense, oneste și lucide voci ale orașului Revoluției Române.
Creația sa a fost distinsă cu importante premii: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1985); Premiul Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România (1994 și 1997); Premiul ASPRO (1996); Premiul revistei „Tomis” şi al Asociaţiei Scriitorilor din Dobrogea (1996); Premiul ASPRO (1997); Premiul revistei „Familia” şi al revistei „Euphorion”(1999); Premiul pentru literatură, Fundaţia Principesa Margareta (2005) etc.
„Profesor exigent, dar și empatic, aflat mereu cu zâmbetul pe buze, scriitor și eseist de mare altitudine, așezat, încă de la primele cărți, în prima linie valorică a culturii contemporane, combatant neobosit pentru adevăr și libertate, inițiator de proiecte civice îndrăznețe, visător fără limite și prieten nepereche, iubit de toți cei din jur, Daniel Vighi lasă în urmă, prin plecarea sa, o operă greu comparabilă în literatura română de azi, dar și un gol dureros și imens. Dumnezeu să îl odihnească! Sincere condoleanțe familiei îndoliate”, a transmis, sâmbătă, Comitetul de conducere a filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Daniel Vighi s-a născut în data de 9 octombrie 1956 în localitatea Lipova din județul Arad și a fost prozator, eseist și publicist român. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara în 1980. În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara care au declanșat revoluția anticomunistă. A fost profesor de literatură română contemporană la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.
Trimite articolul
XDaniel Vighi este omul care s-a mistuit luminând calea semenilor săi.
A crezut până la final că oamenii pot fi buni și pot împreună să-și facă viața așa cum își doresc. Totul într-un respect față de intimitatea și dorințele fiecăruia dintre noi, valorificând spiritul de solidaritate pentru valorile eterne ale binelui.
Acele valori ce nu pot fi ucise de nici un despot și de nici un regim.
Să-i lumineze Bunul Dumnezeu calea în veșnicie.🙏
Un om a plecat de aici și ne-a lăsat atât de multe valori ce ne definesc ca oameni.
Sincere condoleanțe familiei.😔😪
Sincerele mele condoleante!
Orasul pierde o emblemă culturală, un om modest, un filolog novice.
-
RIP. Nu cred ca novice totusi. Scria deja de cel putzin 50 ani cred, totusi. A absolvit Filologia in 1980.
Mulțumim, Daniel Vighi, pentru ce ai făcut pentru noi și pentru Timișoara. Odihneste-te in pace.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Acum am aflat de moartea lui Daniel Vighi. O mare personalitate. un OM adevarat, un mare caracter. Simt un gol in suflet, chiar daca ne intalneam rar, stiam ca exista si asta imi dadea un sentiment de siguranta. Atata vrema cata exista astfel de oameni nimic nu este pierdut. Din fericire mai sunt. Din pacate nu cunosc intre cei tineri oameni de caracter, manati de idealuri nu de interese marunte. Draga Daniel, o lacrima si un gand pios.